Silvia och Britt har en bok ihop

NYHETER

Aftonbladets reporter skrev barnbok om demens

Drottning Silvia vet vad det innebär att ha en dement mamma.

Nu medverkar hon i en barnbok om sjukdomen.

Boken - som är skriven av Aftonbladets Britt Peruzzi - ska delas ut gratis till 10 000 tredjeklassare.

Foto: SAMTAL OM SJUKDOMEN Idén till barnboken föddes för ett och ett halvt år sedan då Aftonbladet intervjuade drottning Silvia för en artikelserie om demens.

Boken heter "Valle, mormor och vaniljsåsen" och är berättad som en saga. Den skildrar hur den lille pojken Valle försöker förstå varför hans mormor Emilia plötsligt inte kommer ihåg hans namn, glömmer vad hon ätit till frukost och sätter vantar på fötterna.

Boken är skriven av Aftonbladets reporter Britt Peruzzi och hovets informatör Ann-Christine Jernberg. Illustrationerna är gjorda av Moa Hoff, som utbildats på Konstfack och har jobbat i hemtjänsten.

Drottning Silvia, vars mamma Alice drabbades av demens, har bidragit med förordet.

Hon skriver bland annat:

"Kanske känner du någon gammal människa i din omgivning som inte kommer ihåg allting. Som helt plötsligt kallar dig för fel namn eller gör konstiga saker. En dag vågar hon kanske inte gå på vardagsrumsmattan, som hon gått på så många gånger förr. Den personen han ha blivit sjuk i Alzheimers sjukdom."

Dement mamma

Britt Peruzzi intervjuade Silvia i en artikelserie om demens för ett och ett halvt år sedan. Då berättade drottningen mycket personligt om hur det är att ha en dement mamma.

Om kampen för rätt vård. Om hur kungen tvingades hälsa på sin svärmor fem gånger under samma middag. Och om att modern vägrade gå på mörka mattor eftersom hon trodde att de var djupa vatten.

Det känner Britt Peruzzi igen från sin demenssjuka mormor Emilia - som namngivit mormodern i boken.

- Först när drottningen berättade förstod jag varför min egen mormor inte ville gå på blåa mattor. Det hade varit oförklarligt innan.

Idén till boken föddes efter Britt Peruzzis intervju med drottningen den 11 september 2001. Medan hela världen riktade blickarna mot terrordåden i USA satt de och pratade om svårigheterna med att vara anhörig till en dement. Plötsligt sa hovets informatör Ann-Christine Jernberg:

- Det borde man skriva en barnbok om.

Gratis till skolbarn

Sagt och gjort. På onsdag kommer boken. Då får också 10 000 tredjeklassare i Stockholm och Helsingborg den gratis, genom ett projekt som har finansierats av Socialstyrelsen och Alzheimerföreningen.

- Allt fler barn kommer att möta demens eftersom befolkningen blir allt äldre. Vår förhoppning är att boken ska avdramatisera sjukdomen, även för föräldrar och andra vuxna, säger Britt Peruzzi.

Demens är en obotlig hjärnsjukdom

Hans Österman