302 döda i flygkrasch

NYHETER

Iranska elitsoldater på olycksplanet

1 av 2 | Foto: INGEN ÖVERLEVDE Det ryska transportflygplanet var troligen av modellen Ilyushin. Ombord fanns 284 soldater ur det iranska revolutionära gardet samt 18 besättningsmän. Alla dog när planet störtade i sydöstra Iran nära staden Kerman. Vädret i området var dåligt med kraftiga snöfall.

NEW YORK

Det revolutionära gardet - Irans elitstyrkor - var på väg hem från ett "viktigt uppdrag".

Samtliga 302 ombord dog när planet störtade i sydöstra Iran i går kväll.

Räddningsarbetare nådde sent i går kväll kraschplatsen och genomsökte vrakdelarna.

- Det finns inga överlevare bland de 284 elitsoldaterna i det revolutionära gardet eller bland de 18 besättningen, uppger den statliga iranska televisionen.

"På viktigt uppdrag"

Gardet, som grundades efter att shahen störtades och den islamiska republiken skapades för över 20 år sedan, ses som en trofast försvarare av den islamska regimen.

En anonym tjänsteman uppger för tv-bolaget att trupperna var på väg tillbaka från provinsen Sistan-Baluchestan.

- De hade varit på ett viktigt uppdrag, säger källan utan att vilja precisera uppgifterna.

Transportplanet av typen Ilyushin eller Antonov var på väg mellan staden Zahedan, nära Pakistans gräns, och den centrala staden Kerman när det förlorade kontakten med marken vid klockan 15 svensk tid.

Kraschorsaken var i natt okänd men trafikledningen i Kerman uppger att piloten rapporterade att vädret var dåligt och vindarna starka innan kontakten bröts, uppger den iranska nyhetsbyrån IRNA. Det hade snöat kraftigt i området.

Iran, som av USA:s president George W Bush pekats ut som en del av "ondskans axel" tillsammans med Irak och Nordkorea, har under senare år drabbats av en rad flygplans-olyckor, huvudsakligen med ryskbyggda plan, uppger nyhetsbyrån AP.

Flera svåra olyckor

Planen uppges vara i dåligt skick och de tekniska kontrollerna är få.

200 människor har dött i tre olyckor med transportplan de senaste två åren.

Förra året dog 119 människor när ett plan från Iran Air kraschade nära staden Khorramabad.

"Tragisk händelse"

I december störtade ett ukrainskt plan när det var på väg att landa i staden Isfahan, cirka 40 kilometer söder om Teheran.

Den iranska staten erbjöd i natt sina kondoleanser till nationen och de drabbade familjerna "i denna tragiska händelse där en grupp bröder i det revolutionära gardet dödades".

Fredrik Virtanen