Dansösen blev lam när hon födde barn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
handikappad - av slarv Kerstin Parker tillsammans med sonen Dylan, som klarade sig helt oskadd genom den dramatiska förlossningen.

NYHETER

LONDON

Hon var en av världens bästa dansare och turnerade världen runt.

Men när hon födde sitt första barn drabbades Kerstin Parkin av en hjärtattack - och sjukhuspersonalen slarvade så att hon blev förlamad.

Nu får Kerstin 180 miljoner kronor i skadestånd.

I dag kan Kerstin Parkin bara kommunicera genom nickar med huvudet och små rörelser med ögonen. Men för snart sex år sedan var hon, tillsammans med sin man Mark Parkin, professionell dansare i latin-amerikansk tävlingsdans.

Under förlossningen 1997 på sjukhuset i Farnborough i Kent fick hon plötsligt en allvarlig hjärtattack.

Sjukhusets dörr var låst

Personalen på kliniken blev panikslagen och visste inte vad de skulle göra. Minuterna gick och till slut kom man på att larma ett särkilt team för hjärtattacker som kallades till BB.

Men specialist-teamet kom inte in eftersom man inte hade den särskilda kod som behövdes för att kunna passera de låsta dörrarna.

När de sent omsider kom in hade alldeles för lång tid gått och Kerstin Parkin förlamades av de komplikationer som hjärtattacken gav upphov till. Trots detta födde hon sonen Dylan som klarade sig helt utan skador.

Sedan katastrofen inträffade har Kerstin och Mark Parkin slagits mot den engelska sjukvården. Först tre år efter förlossningen erkände NHS, National Health Service, att fel hade begåtts.

12 miljoner i skadestånd

För en tid sedan beviljades Kerstin Parkin 12 miljoner kronor för de lidanden hon haft av posttraumatiskt stress.

Men nu har NHS tvingats att betala ut det högsta skadeståndet hittills i Storbritannien. Kerstin Parkin får 180 miljoner kronor.

Sju miljoner pund, drygt 100 miljoner konor, är en engångsersättning. Förutom detta ska ytterligare 75 miljoner kronor avsättas så att den vård som Kerstin Parkin får 24 timmar om dygnet i sitt eget hem ska kunna betalas under hela hennes liv.

Leif Kasvi

Publicerad: