Okända bilderna på Voltaire och älskarinnan – gömda i snusdosa

1 av 4
NYHETER

Nu har man upptäckt tidigare helt okända bilder på franska forskaren Émilie du Châtelet och hennes älskare, filosofen Voltaire.

Porträttmålningarna har legat gömd i en 1700-tals snusdosa i över hundra år – tills curatorn på ett känt Londongalleri hittade ett lönnfack.

Den lilla röda snusdosan av Johann Christian Neuber är tillverkad i guld, karneol och elfenben och har funnits på galleriet the Wallace Collection i London sedan 1872.

I över hundra år har de två små porträttbilderna på 1700-talsfilosofen Voltaire och Émilie du Châtelet, känd fysiker och matematiker, varit gömda i ett hemligt lönnfack i den lilla dosan, skriver Daily Mail.

Passionerad kärlekshistoria

Att de två hade ett förhållande är känt sedan länge. Mellan 1734 och 1749 bodde François de Voltaire tillsammans med Émilie du Châtelet på hennes slott utanför Paris, Cirey-sur-Blaise.

Hennes make, markisen de Chatelet, var mest ute i krig och eftersom paret redan hade fått flera barn godkände han att fruns älskare flyttade in, skriver SvD i ett resereportage från slottet.

Den välbärgade Voltaire renoverade till och med slottet, som numera är öppet för allmänheten.

Dock svalnade förälskelsen mellan den kände filosofen och markisinnan och madam du Châtelet tog sig ytterligare en älskare, en poet. 43 år gammal blev hon gravid och dog bara några dagar efter att en liten flicka hade fötts.

Voltaire blev förtvivlad och lämnade slottet när hans älskade hade dött.

Kärleksbilderna visas i sommar

Nu kommer minnena tillbaka om vad som beskrivs som en passionerad kärlekshistoria. Genom att trycka på de lägre panelerna på den lilla röd- och guldfärgade snusdosan tillverkad 1775 öppnades ett litet lönnfack.

Inuti fanns två små porträttbilder på paret, troligtvis målade sent 1700-tal, skriver galleriet på sin hemsida. Man uppskattar att bilderna tillverkats efter snusdosan och att de kanske ersätter ett annat pars bilder i dosan.

Enligt Xavier Bray, chef för galleriet, visste inte galleriets grundare sir Richard Wallace vad som fanns i dosan när han köpte den från kejsarinnan Eugenie, hustru till Napoleon III.

Porträtten kommer att visas på The Wallace Collection i centrala London i sommar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Voltaire

London