Publicerad:
Uppdaterad:

Hustrun Merrill Stenbeck: Vi här hemma älskade Jan

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK

Merrill Stenbeck, 57, var fortfarande kär i sin make sedan 26 år.

- Jan var en magnifik människa. Han satte färg på Sverige, säger hon.

familjens hem Här på Mayville Farm, med tennisbanor och enorma strövområden på tomten, bor Jan Stenbecks änka Merrill i självvald anonymitet.
Foto: PONTUS HÖÖK
familjens hem Här på Mayville Farm, med tennisbanor och enorma strövområden på tomten, bor Jan Stenbecks änka Merrill i självvald anonymitet.

Merrill MacLeod och Jan Stenbeck gifte sig 1976 och fick fyra barn. 1999 ansökte Jan Stenbeck om skilsmässa. Den är ännu inte är slutgiltig eftersom Merrill bestridit den.

Merrill var hemma i familjens hem Mayville Farm, med två hus, tennisbanor och lummiga strövområden, på Long Island i New York när hon fick beskedet att Jan var död.

- Jag kan kanske inte säga att det var direkt förvånande. Men det är mycket sorgligt.

Inga bilder

Merrill Stenbeck har hållit sig utanför rampljuset. Inga intervjuer, inga bilder. När hon nu pratar, pratar hon fort och mycket men avböjer att vara med på bild och att svara på frågor om deras relation.

Hon vill ge ära åt hans minne, inget annat.

- Jag vill inte träda fram i offentligheten. Jag vill bara säga att Jan var en magnifik man, han var bortom enorm. Det var en ära att få dela livet med honom, spännande, oförutsägbart. Han var speciell.

- Ingen gav honom en riktig chans i Sverige. Tidningarna, inte minst din egen, var aldrig speciellt snälla. Jag önskar att han nu efter sin död behandlas varsamt och med den respekt han förtjänar.

- Han satte färg på Sverige. Ni borde ha uppskattat den gnista han gav landet. Han var en kreativ människa, briljant. Han var också en privat man. Trots det gav han er ibland någonting, men det räckte inte.

- Vi här hemma älskade honom. Jag älskade honom, barnen älskade honom. Han var en god, en mycket god, far, säger Merrill Stenbeck.

"Låt barnen sörja"

Själv arbetar hon med att sälja antikviteter och har inte några planer på att försöka ta över Stenbeck-imperiet.

- Nej, nej, nej. Barnen är uppfostrade att ta över. Jag önskar nu att de får sörja i fred, det är mycket svårt att mista sin far.

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Fredrik Virtanen

Publicerad:
Publicerad: