Prischock på årets kräftor

NYHETER

Köp nu - priset går upp med 40 procent

Årets kräftor blir dyra.

Priserna kan chockhöjas med uppåt 40 procent på grund av importstopp och dåligt väder.

Men det går att fynda av förra årets skörd.

Foto: Räkna med kräftbrist Kräftpest, importförbud och dåligt fiske har gjort att grossisterna har ont om kräftor. De har redan höjt priset - snart slår det igenom i handeln.

Kräftätarsäsongen närmar sig. Lastbilar med den turkiska sorten är på väg mot Sverige och väntas dyka upp i butikerna inom kort.

Men skörden är liten eftersom många turkiska kräftor visat sig vara av dålig kvalité. Precis som de spanska. I Spanien har temperaturen varit alldeles för låg för att gynna en god kräftproduktion.

Från USA kommer också en mycket liten mängd kräftor. Dels på grund av den höga dollarkursen men också för att produktionen varit dålig och kräftorna behövs på den inhemska marknaden.

Dåligt fiske

- Fisket har varit otroligt dåligt så man kommer inte alls att få fram de volymer man väntat, säger Patrik Herlin, produktionsansvarig vid Ullmo.

I vanliga fall skulle en dålig skörd inte vara helt förödande för det totala kräftutbudet. De flesta kräftor som svenskarna sörplar i sig i augusti kommer nämligen från Kina. Men inte i år.

Importförbud

EU har förbjudit import av kinesiska kräftor på grund av att man funnit spår av hormoner i årets skörd.

När hattarna snart ska på kommer det därför att råda stor brist på de röda klodjuren.

- Det saknas ungefär 300-400 ton på marknaden, säger Peter Arvidsson, vd vid Pandalus.

Priset kommer att skjuta i höjden. Rejält.

- Vi har höjt priset mot handeln med 30-40 procent, säger Anders Jakobsson, säljledare på Ullmo.

Lagret är slut

Ullmo har sålt slut på hela lagret av förra årets skörd till butikerna, precis som flera andra leverantörer. Men i butikerna är de ännu inte slut. Många butiker har kräftor från förra året i frysdiskarna. I veckan plockas fler paket upp. Och fram till årets skörd anländer finns stora möjligheter att spara på kräftbudgeten.

- Vi har ett bra lager av kinesiska kräftor som vi lade undan förra året, smakmässigt kan man inte känna någon skillnad, säger Peter Arvidsson vid Pandalus.

Pandalus höjer inte priset förrän de säljer årets skörd.

För dem som inte vill betala chockhöjda kräftpriser är det alltså bara att börja hamstra gamla kräftor.

Gamla kräftor reas

Med viss reservation. En del butiker kommer inom kort att genomföra redan inplanerade kampanjer med sänkta priser, innan det vänder och blir dyrare.

- Vi kommer snart att ha en kampanj med billiga kinesiska kräftor från förra året. När vi sedan får in andra kräftor blir det betydligt dyrare, säger en butikschef till Aftonbladet.

Antibiotika stoppar de kinesiska kräftorna

Camilla Norström, Zendry Svärdkrona

ARTIKELN HANDLAR OM

Kräftor