Päronformade män ökar i antal

NYHETER

Vågar inte klä av sig inför sin partner

En brittisk studie visar att männen i Storbrittanien blir allt mer päronformade eftersom deras höftmått och bakdelar blivit större.

Anledningen till det är det ökande problemet med fetma i landet. Även i Sverige har övervikten ökat rejält de senaste femton åren.

1980 var fetma och övervikt ovanligt i Sverige jämfört med många andra västländer. Sedan dess har övervikten stigit kraftigt i Sverige och det är männen som är fetast. Det framgår av en studie från SCB som beskriver förändringar av andelen överviktiga och feta mellan 1980 och 1997 i Sverige.

Nu visar en brittisk studie från Nimble att männen där också gått upp i vikt och går från "äppelform" till "päronform" på kroppen. Höftmåttet ökar och är nu uppe i dryga 107 cm bland de brittiska männen.

Tio procent av männen i studien visar sig inte naken inför sin partner eftersom de är så medvetna om storleken på sin bakdel.

Förstår inte samband mellan vikt och diet

Minst hälften uppgav att minst 50 procent av födan de intar är färdiglagad mat från affären eller hämtmat.

- Det verkar som om ett av huvudskälen till att män går upp i vikt är att de inte förstår sambandet mellan viktkontroll och en hälsosam diet, säger en taleskvinna för Nimble till Ananova.

Studien visar också att det är dåligt med motionen bland de männen som är överviktiga - men det beror inte på bristande sportintresse. En av sex män i undersökningen tittar på TV-sport minst sju timmar i veckan men en av tre motionerar inte över huvud taget.

Om fetman i Sverige:

Läs mer:

Susanna Vidlund