Persson vill inte ha vänsterpartister i en s-regering

NYHETER

Förtroende saknas för partiet i utrikesfrågor

Statsminister Göran Persson säger bestämt nej till att vänsterpartiet skulle få en ministerpost i en s-ledd regering. Anledningen är att partiet skulle sakna trovärdighet i utrikes- och säkerhetspolitiken.

- Göran Persson borde inte vara så kategorisk i sina uttalanden innan väljarna har fått säga sitt, svarar vänsterledaren Gudrun Schyman.

Göran Persson säger till Göteborgs-Posten att det inte bara handlar om vad vänsterpartiet tycker i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, utan också om hur partiet uppfattas.

- Vi kan göra upp med vänsterpartiet i inrikespolitiska sakfrågor. Men det finns ytterligare ett politiskt fundament och det är den ofta underskattade utrikes- och säkerhetspolitiken. Vänsterpartiet vill gå ur EU och är därför inte regeringsdugligt. Förtroendet saknas för vänsterpartiet i de här frågorna där det är viktigt att det inte finns något tvivel, säger Persson till tidningen.

''Borde vänta''

Vänsterledaren Gudrun Schyman säger till TT att hon tycker att statsministern borde vänta lite med den här typen av uttalanden.

- Det är lite övermaga av Göran Persson att på det här sättet framställa sig som den som bestämmer. Vi ska nog ge också väljarna tillfälle att säga sitt. Men han känner väl ett behov av att distansera sig på något sätt, säger Schyman.

Hon tror att det inför höstens val blir viktigt att klargöra för väljarna vad en röst på det ena eller andra partiet egentligen betyder. Väljarna bör få veta med vem eller vilka de olika partierna har tänkt sig att bygga allianser.

- Redan valet 1998 visade väldigt klart att många väljare ville ha ett samarbete mellan vänsterpartiet och socialdemokraterna. Vi är övertygade om att det blir en vänstermajoritet efter valet, sedan får vi utifrån valresultatet diskutera på vilket sätt vi kan samarbeta, säger Schyman.

Mp ställer krav

Även regeringens samarbetspartner miljöpartiet har ställt krav på ett ökat inflytande. En eller flera statsrådsposter är villkoret för ett fortsatt samarbete.

- Vi har varit väldigt tydliga och sagt att antingen är vi med i en regering eller så är vi i opposition. Att vara något slags stödparti får det vara nog med nu, säger språkröret Peter Eriksson till TT.

Han säger att det under en tid har känts som om det finns möjligheter att förändra samarbetet.

- Det är uppenbart att Göran Persson har en annan attityd mot oss än mot vänsterpartiet. Det handlar nog mycket om det gamla kommunistiska ok som vänsterpartiet drar på. Att många i partiet, och i riksdagsgruppen, kallar sig kommunister tror jag upplevs som ett problem.

Försvaret svår fråga

Men att Persson inte säger sig se samma EU-skepsis hos miljöpartiet som hos vänstern vill Eriksson inte ställa upp på. Däremot håller han med statsministern om oenigheten i försvarsfrågor som är en av nötterna att knäcka innan miljöpartiet kan sätta sig i en regering, säger Eriksson.

- Vi går inte in i ett regeringssamarbete till vilket pris som helst.

Britt Ledberg/TT