Tromb rev ner taket över Jazi: ”Trodde att det var en bomb”

avPetter J Larsson

NYHETER

Mitt på sommardagen rev tromben upp hustaket.

Jazi, 35, trodde att det var en bomb.

– Det var en rejäl smäll, någon hade kunnat dö, säger hon.

Jazi, 35, hennes syster och deras fem barn hade samlats i systerns villa i skånska Staffanstorp på lördagen. De skulle grilla och fira mammans födelsedag i solen. Då hördes ett rejält dån.

– Det kom från ingenstans. Vi stod i köket och såg hur taket började falla ner. Plattorna föll, en efter en, och spred sig över gatan. Så det blev som om det vore en bomb, säger Jazi.

– Jag såg nu att det var stora märken i asfalten. Hade någon gått på en promenad i närheten så hade de kunnat dö. Det var en rejäl smäll – det var som en bomb.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
”Vi stod i köket och såg hur taket började falla ner”, berättar Jazi.

Grannarna kom ut

Men det var ingen bomb – utan troligtvis en kraftig virvelvind, sa folket på gatan som hört smällen och samlats utanför huset.

– Alla grannar kom ut för att de hörde smällen. Först visste vi inte vad de var och då sa de att det var en tromb och att det var väldigt ovanligt. Vi visste inte vad det var, men i dag fick man lära sig det, säger Jazi.

Huset nyligen renoverat

Huset i det lugna villaområdet hade stått färdigrenoverat för en månad sedan.

– Nu är man orolig för att taket ska falla ner, säger Jazi.

– Barnen blev jätterädda och familjen är uppriven. Av alla hus så skulle det drabba detta. Nu blir det en helt annan stämning än när vi skulle grilla. Nu hoppas vi bara att det inte ska regna i morgon.

”Som på Bingolotto – fast tvärtom”

Enligt SMHI bildas ”åtminstone något tiotal” tromber i Sverige årligen – en siffra som dock är svår att fastställa eftersom många är små och korta och vanligast förekommer utmed kusterna. Jazi har insett hur liten risken är för att drabbas av fenomenet.

– Det är som Bingolotto, fast vi fick inga pengar, bara skador istället. Det är inte den här turen man vill ha, säger Jazi.

Så mycket blåser det – lär dig gränserna 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM

Tromber

SMHI