Räddningsinsatsen för thailändska fotbollslaget i grottan

Thailändska fotbollslaget: Vi mår bra i grottan

Av: 

Simón Bustamante

NYHETER

I snart två veckor har det thailändska fotbollslaget suttit fast i ett grottsystem i norra Thailand.

I en ny video tackar pojkarna omvärlden för allt stöd – och ses även behandlas för mindre sårskador.

Under tiden som myndigheterna försöker få ut fotbollslaget ska en telefonlina upprättas, så att pojkarna kan få prata med sina föräldrar.

Två dagar har gått sedan dykare hittade fotbollslaget som suttit fast i ett grottsystem i norra Thailand sedan den 23 juni. Militär, experter inom dykning och thailändska marinen är alla inkopplade på att få ut pojkarna från grottan.

I en ny video, inspelad av thailändska kungliga flottan, syns de 13 pojkarna, som är mellan 11 och 16 år gamla, insvepta i räddningsfiltar. De presenterar sig en efter en och säger att de mår bra, trots omständigheterna.

En av pojkarna tackar alla som följt dramat för deras stöd. Videon visar även hur några av pojkarna behandlas för mindre skador, som rivsår.

Har hört hundskäll och lekande barn

Myndigheterna räknar inte med att kunna försöka få ut fotbollslaget och deras 25-årige tränare förrän tidigast under torsdagen, skriver CNN. Enligt Claus Rasmussen, en av de som jobbar med räddningsarbetet, ska pojkarna ha kunnat höra hundskall, en galande tupp och barn som leker från där de sitter fast.

Därför letar man nu febrilt efter någon slags passage eller hål som pojkarna skulle kunna ta sig ut genom i stället för att dyka genom vattnet – vilket skulle ta avsevärt längre tid eftersom pojkarna inte är simkunniga och därmed skulle behöva dyktränas först.

En av dykarnas egna skisser över grottan.

Ett annat alternativ som diskuterats är att invänta tills regnsäsongen är över – om drygt fyra månader. Då har vattennivån sjunkit tillräckligt för att kunna få ut pojkarna utan att de måste dyka.

Försöker fixa en telefonlina

På en presskonferens vill Narongsak Osottanakorn, guvernör i staden Chiang Rai, inte ge någon prognos för hur lång tid det kommer ta innan pojkarna kan återförenas med sina familjer.

– Allt jag kan säga är att alla jobbar väldigt hårt. Alla jobbar sitt allra hårdaste, vi har inte vilat sedan dag ett, säger han.

För att pojkarna inte ska tappa gnistan i grottan har myndigheterna försökt få upp någon slags telefonlina så att de ska kunna prata med sina föräldrar – men det har än så länge misslyckats.

En av kablarna ska ha vattenskadats när dykare försökt transportera den genom en smal passage och ett nytt försök kommer att göras.

– När telefonlinan står redo kommer släktingar få prata med pojkarna. Påfrestningen kommer då att minska avsevärt, säger general Chalongchai Chaiyakum.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny väg in till thailändska grottan hittad

ÄMNEN I ARTIKELN

Räddningsinsatsen för thailändska fotbollslaget i grottan

Thailand