Räddningsaktionen har börjat för pojkarna i grottan

CHIANG RAI/STOCKHOLM. Nu inleder räddningsarbetarna arbetet med att ta ut pojkarna ur grottan i norra Thailand.

18 dykare har skickats in i grottan för att få ut fotbollslaget och deras tränare.

Utanför finns sjukvårdare beredda att ta hand om barnen när de kommer ut.

Nu har de hundratals journalister som tidigare jobbat under tält i grottan flyttat in till en skolgård i närheten av nationalparken. 

Det regn som började ösa ner under natten har tilltagit och det tusental personer som deltar i räddningsaktionen får det allt svårare att ta sig fram.

På vägarna kring grottan strömmar polisbilar, militär och ambulanser in och ut. Lokalbefolkningen hjälper till med allt från att dela ut mat och myggmedel till journalister och räddningsarbetare - till tolkning och arbete med vattenpumpandet. På flera håll runt området fortsätter det att välla ut vatten ur slangar medan regnet tilltar och riskerar att välla in i grottan igen.

Vattennivån i grottan betydligt lägre

Ansvariga för räddningsoperationen säger att man nu börjat skickat in dykare som ska ta ut de nödställda. Av de 18 dykarna som är på väg in är tretton utländska dykexperter och fem kommer från thailändska marinens specialförband, Navy Seals.

Tidigast klockan nio på kvällen lokal tid väntas den första pojken vara ute ur grottan, uppger guvernören i Chiang Rai-provinsen på en presskonferens.

Kommer inte behöva dyka

Tidigare har det pratats om att dykarna kommer att använda så kallad ”buddy dive” där dykarna assisterar pojkarna och hjälper dem med lufttuberna. Nu ser det ut att inte behövas.

Grottdykaren Jonas Westerberg som varit i kontakt med räddningsgruppen i Thailand säger till TT att barnen inte kommer behöva dyka.
– De kommer att ledas ut av räddningsdykaren, säger dykaren Jonas Westerberg.
Pojkarna kommer att ha våtdräkt, en mask för hela ansiktet och hjälm för att inte skada sig mot grottgångarnas väggar.

Stora mängder vatten har pumpats ut ut grottsystemet de senaste dagarna vilket gör att det kan vara möjligt att gå eller vada i vatten delar av vägen. Vattennivån i grottan har sjunkit med 30 centimeter efter den omfattande utpumpningen av vatten.

Att få ut samtliga pojkar och deras tränare väntas dock ta flera dagar.

– Det beror på väder och vattennivå. Om något förändras måste vi avvakta. Men jag uppskattar att räddningsoperationen kommer att slutföras inom de närmsta dagarna, säger guvernören Narongsak Osatanakorn, enligt The Guardian.

Flera skadade under räddningsinsatsen

Under natten har tio personer skadats när de letat efter möjliga ingångar i berget ner i grottan. Bilen de färdades i störtade ner från en klippa och enligt AFP har flera personer allvarliga skador.

I fredags dog en av räddningsdykarna efter att luften i hans tuber tagit slut på väg ut från grottan och under helgen skadades fyra personer i en fallolycka i området.

Ett stort antal personer, både thailändska räddningsarbetare och utländska experter finns på plats i Chiang Rai-provinsen i norra Thailand där fotbollslaget och deras tränare för lite mer än två veckor sedan gick in i ett grottsystem och blev fast där på grund av vattennivåerna som blockerar utgången.

I det första skedet uppgavs att det är möjligt att barnen blir fast i grottan till dess att monsunperioden är över – men syrenivån inne i grottan är på en oroväckande nivå och nu har insatsen påskyndats.

Publisert:

LÄS VIDARE