Så här klarar du dig ur en kidnappning

NYHETER

Experten: Var lugn och lyd

Polisens experter brukar dela upp kidnapparna i fyra olika typer beroende på deras krav och syfte.

Ett kidnappningsoffer bör sträva efter att vinna förtroende och skapa en personlig relation till sina kidnappare.

Då minskar risken att råka illa ut under fångenskapen, visar erfarenhet från kidnappningsfall.

Foto: relation till kidnapparna Om man skapar en relation till sina kidnappare ökar chansen att man klarar sig, enligt experterna. Personen på bilden är en polis vid rekonstruktionen av miljonärssonen Erik Westerbergs kidnappning 2003.

Torbjörn Sivertsson vid Rikskriminalpolisen är en av Sveriges främsta experter på gisslantagningar och människorov och har i princip arbetat med alla kidnappningsfall de senaste åren.

Hans arbete brukar börja efter frigivningen, när det är dags för krishantering och debriefing av offret.

- En kidnappad person som vill klara sig ur situationen ska hålla sig lugn och göra som han eller hon blir tillsagd, säger Torbjörn Sivertsson.

"Bör liera sig"

- All erfarenhet visar att den som vill klara sig genom en kidnappning också bör liera sig med aggressorn, alltså kidnapparen. Det är därför det så kallade Stockholmssyndromet uppkommer.

Torbjörn Sivertsson har ännu inte varit inkopplad i arbetet med att lösa den misstänkta kidnappningen av Fabian Bengtsson i Göteborg. Han kan därför bara ge sina synpunkter när det gäller människorov i allmänhet.

Sverige har vid en internationell jämförelse hittills varit lindrigt drabbat av kidnappningar.

De vanligaste fallen är kriminella som tvingar med en person för att få ut pengar på hans bankomatkort eller få honom att öppna kassaskåpet i en bank, juvelbutik eller affär.

I länder som Ryssland, Colombia, Argentina och Mexiko har kidnappningar däremot under senare år blivit en storindustri för kriminella ligor.

- Det finns flera svenskar som blivit kidnappade utomlands de senaste åren. Många fall har aldrig kommit till en allmän kännedom, säger Torbjörn Sivertsson.

- Nu när allt blir allt mer globalt är risken uppenbar att den här typen av brott också ökar i Sverige.

Polisen brukar klassificera kidnappningar i fyra olika grupper.

- Som det ser ut nu så verkar det vara kriminella som ligger bakom den misstänkta kidnappningen i Göteborg, säger Torbjörn Sivertsson.

Fyra sorters kidnappningar /människorov

Läs mer:

Tidigare:

Thomas Gustafsson