Gratis bevakning av tomma bostäder

NYHETER

Vaktbolagen erbjuder hjälp

Saknade svenskar får hjälp att bevaka bostaden hemma.

Bevakningsbranschen går extra ronder på alla adresser där anhöriga begärt hjälp.

Hjälpen ges gratis i samarbete med polisen.

Ingen i regeringskansliet ville på måndagen kommentera om erbjudande kan ändra beslutet att inte offentliggöra namnen på saknade svenskar.

Just risken för inbrott har pekats ut som huvudorsaken till varför regeringen inte vill offentliggöra listan över saknade svenskar.

- Det finns tyvärr människor i vårt land som är beredda att bryta sig in i bostaden och dessutom utsätta den för skadegörelse, sa statsminister Göran Persson vid en presskonferens på måndagen.

I alla län

Nu erbjuder sig svenska bevakningsföretag att hjälpa katastrofdrabbade genom att hålla ett öga på en bostad som står tom.

I kväll måndag får samtliga polisdistrikt listor med auktoriserade bevakningbolag i respektive län i hela Sverige.

- Det har framkommit att saknade personer utsatts för brott och skador. Vi har inte kunnat bekräfta det, men oavsett så finns en risk när man är frånvarande, säger Martin Bjurhem, presschef vid bevakningsföretagens riksorganisation Swegard.

Polisen får alla namn

Om erbjudandet från bevakningsbranschen kan påverka myndigheternas beslut att inte offentliggöra de saknades namn är oklart. Enligt regeringskansliet är hela ärendet med saknade på väg att överlämnas till rikspolisstyrelsen och ingen i Rosenbad ville på måndagskvällen ge någon kommentar.

Rikspolisstyrelsen är positiv till bevakningsföretagens erbjudande om bevakningshjälp.

- Om de erbjuder sina tjänster tycker vi bara att det är trevligt, säger Carolina Ekéus, pressekreterare.

- Men jag vet inte om det kan påverka beslutet att publicera namn på saknade. Vi får ärendet klockan 14 i morgon och först då kan vi ta ställning till den frågan.

Går via polisen

Idén med bevakningshjälp kommer från anställda i branschen, som velat ge mer än pengar.

- Då kom den här idén, att vi bevakar de fastigheter där behovet finns, säger Martin Bjurhem.

- Våra anställda har ett oerhört engagemang för att ställa upp på olika sätt. Så då organiserar vi det på detta sätt, genom företaget. De jobbar inte privat utan det är företaget som gör detta

- Om anhöriga vill ha hjälp så ringer man sin lokala polismyndighet. Vi kan tyvärr inte ta emot begäran direkt från allmänheten utan anmälan måste komma från en anhörig via polisen, säger Martin Bjurhem.

Mer om Asienkatastrofen

Caroline Olsson