Ville dra ut tänder för 30 000 kr

NYHETER

Tandläkares diagnos på frisk reporter

Prisskillnader på hundratals kronor för samma ingrepp.

Undersökningar som utförs genom handpåläggning. En som vill dra ut åtta tänder, en annan som inte hittar några hål.

TV3:s program "Insider" har undersökt hur olika tandläkare i Sverige sätter diagnos och pris.

- Det är inte alls ovanligt att tandläkare gör olika diagnoser. De uppfattar saker på olika sätt, säger Claes Reit, övertandläkare på odentologen på Göteborgs universitet till Insider.

Småhål lagades

Först lät redaktionen en av sina reportrar gå till en tandläkare som grundligt gick genom alla tänder. Några småhål lagades. Efteråt fick också reportern en grundlig behandling hos en tandhygienist.

Det mest märkliga inträffar hos en tandläkare i Falun. Inga tekniska hjälpmedel, som exempelvis röntgen, användes vid undersökningen. I stället genomförs den helt genom handpåläggning. Efteråt konstateras att reportern har åtta döda tänder som måste dras ut till en kostnad av 30000 kronor.

De flesta tandläkare valdes ut på måfå genom att reportern bläddrade i telefonkatalogen. Ungefär hälften konstaterade att reportern hade hål i tänderna som måste lagas. Priset på undersökningarna varierade också stort, från 250 kronor till närmare 900 kronor.

Kraftig prisökning

Sedan priset på tandvård avreglerades i Sverige har vårdpriset stigit med 60 procent. Det kan jämföras med prisökningen på andra varor och tjänster, som stigit med 9 procent.

Lennart Kasvi