Danmark vill sänka priset på alkohol

NYHETER

Danskarna ska handla i egna landet i stället för utomlands

Köpenhamn

Den danska regeringen förbereder sänkningar av en rad avgifter för att förmå danskarna att handla hemma i stället för att åka till Tyskland. Resultatet blir billigare öl i danska butiker.

Lägre avgifter på öl, vin och sprit, emballage samt oinspelade cd-skivor och band diskuteras inom det danska skattedepartementet, skriver tidningen Börsen på måndagen.

Förslaget har ännu inte lagts fram inför de politiska partierna, men en majoritet bestående av regeringspartierna Venstre och Konservative tillsammans med stödpartiet Dansk folkeparti är redo att sänka avgifterna.

Enligt Venstres talesman i skattefrågor Peter Christensen visar erfarenheten att en krona i lägre avgifter inte kostar statsbudgeten en krona, eftersom försäljningen flyttar till danska butiker. Därför beskriver han det som "politiskt önskvärt" med lägre avgifter, i synnerhet på öl. Danskarna släpar varje år hem nästan 100 miljoner liter öl från Tyskland.

Peter Christensen pekar på att tidigare avgiftssänkningar har en god effekt på gränshandeln. Danskar blir mer benägna att handla hemma när priset sjunker där.

Den danska regeringen har redan genomfört två nedsättningar av avgifterna sedan den tillträdde. Vid årsskiftet halverades till exempel emballageavgiften på öl och läsk för att försöka få bukt med danskarnas allt intensivare inköp av öl i Tyskland.

Läs mer:

TT-Ritzau