Han bjöd på lyxsemester

NYHETER

Wim Kok med fru fick resor, logi, bil – av skattebetalarna

Foto: GULDREGN Göran Persson snålade inte med skattebetalarnas pengar när han i april förra året bjöd in Hollands förre premiärminister Wim Kok (till vänster) och EU:s utrikespolitiska talesman Javier Solana till överläggningar om Mellanöstern. Solana tackade nej till att bli hämtad med regeringsplanet, men Kok och hans hustru nappade, också på erbjudandet om gratis semester i Stockholm efter toppmötet på Harpsund. I paketet ingick gästvåningen i Sagerska huset och bil med chaufför. Även parets flygresa hem till Holland efter en vecka betalades med svenska skattemedel.

En kräsen konstkännare, nybliven godsägare och kompis med Europas toppar.

Det goda livet ger arbetargrabben Göran Persson revansch för den enkla bakgrunden.

– Han är en klassresenär som vill bli respekterad som en jämlike i den bildade medel- och överklassen, säger en vän.

Statsminister Göran Persson är mycket kunnig när det gäller konst och kultur. Det stora intresset för inredning fick han från sin förra hustru Annika Bahrtine men konstintresset utvecklade han redan i ABF på 70-talet.

När han flyttade till sin första egna lägenhet i Katrineholm hade han hunnit samla på sig flera fina litografier.

I dag har han utvecklat en kräsen konstsmak.

– Han har en faiblesse för arbetarkonstnärer som Albin Amelin. Han är kunnig, kan referera till olika konstnärer och händelser, säger konstnären Ernst Billgren som har haft Persson på besök i sin ateljé ett par gånger.

Favorittavlan som hänger i Perssons arbetsrum är målad av Arvid Fougstedt 1932. Den föreställer en kvinna vid en fransk balkong, i bakgrunden skymtar förortens höghus. Göran Persson kallar den ”Mona-Lisa i Folkhemmet”.

På en vägg i regeringens sammanträdesrum har han låtit hänga en stor målning av Nils Kreuger. Två kraftiga arbetshästar drar en tung släde i ett piskande oväder.

– Jag talar om för regeringskollegorna att så är det också för dem. Det gäller att ligga i selen och dra hela tiden. Ibland påpekar jag en liten detalj för dem. Man kan se att hästarna har medvind, sa Persson i tidskriften Konstkatalogen förra hösten.

När en minister får lämna sin post händer det att Persson lägger vantarna på en favorittavla. Det fick Thomas Bodström erfara redan första dagen på jobbet, berättar han i boken ”700 dagar i Rosenbad”.

Timmen innan justitieministern skulle presenteras fick han en konstföreläsning av sin nye chef. Persson visade stolt tavlorna på sitt arbetsrum och förklarade plötsligt:

– Den mest värdefulla är den här, den hängde i ditt rum. Men när det blev en vakans på posten passade jag på att byta. Det har du inget emot, va?

Persson skämdes inte.

En socialdemokratisk statsminister ska ha en Sven X:et Erixson i arbetsrummet. Det hade både Tage Erlander och Olof Palme.

Men ibland behöver han inte sparka en minister för att kunna lägga beslag på en eftertraktad tavla.

– Okej, du slipper vapenexporten om jag får den där tavlan, sa han skämtsamt till näringsminister Leif Pagrotsky när han övertog en annan Fougstedt-målning.

Konstintresset har gjort den annars så sparsamme Persson generös. Sedan 2001 är han en av Rackstadsmuseets främsta välgörare.

Hittills har han donerat nära 130 000 kronor till favoritmuseet utanför Arvika. Pengarna har han tjänat in när hans namn använts i annonser utan tillstånd och annonsörerna tvingats betala skadestånd.

Museet använde donationen till en tavla av Fritz Lindström och en bok om Rackenkonstnärerna. Som tack fick statsministern skriva bokens förord och ha orden ”inköpt med bidrag från statsminister Göran Persson” under tavlan.

Tack vare intresset för kultur har Vingåkersgrabben fått tillträde till de finaste salongerna. När Sveriges mest kände formgivare, Jonas Bohlin, ställde ut sitt livsverk för ett par år sedan var det vännen Göran Persson som invigde utställningen.

En annan kulturprofil, krögaren Carl Jan Granqvist, har också blivit personlig vän med Göran Persson. På nyåret 2004 bjöds statsministerparet på gåslever och hälleflundra hemma hos Granqvist.

– Han är vansinnigt road av mat och dryck, han tänder på alla cylindrar. Det är plötsligt en helt annan Persson när man pratar om design, arkitektur, inredning och mat, säger Carl Jan Granqvist.

Han och Persson har lagat mat ihop i tv.

– Jag var imponerad av hans sakkunskap. Han kunde behandla fläsk och visste allt om löksås.

I början av sin statsministerkarriär var Göran Persson tyst och tillbakadragen på EU-toppmötena.

Men under Sveriges ordförandeskap våren 2001 vände det, Persson gjorde en stark insats och uppskattningen stärkte självförtroendet.

I dag kallar han de andra europeiska ledarna vid förnamn.

– Han säger ”jag pratade med Tony, jag pratade med Jacques”. Han gillar att prata om de förtroliga samtal han haft med olika toppolitiker, säger en socialdemokrat.

Några av dem räknar han till sina personliga vänner. När han skilde sig från Annika var det flera av dem som ringde och uttryckte sitt deltagande.

En av vännerna är Hollands förre premiärminister Wim Kok. Förra året deltog han i ett toppmöte på Harpsund tillsammans med EU:s utrikespolitiska talesman Javier Solana. Även Koks fru Rita var med på aprilresan till Sverige.

För att gästerna skulle tacka ja erbjöd sig Persson redan i inbjudan att hämta dem med regeringsplanet.

Javier Solana avböjde men inte Wim Kok. Han och hans fru nappade även på erbjudandet om en veckas semester i Stockholm med allt betalt.

Inbjudan löd:

”Det gläder mig att kunna bjuda in dig och din hustru att bo i gästlägenheten på mitt residens i Stockholm. En bil med chaufför kommer att ställas till ert förfogande.”

För att ytterligare försäkra sig om att Wim Kok dök upp på Harpsund skickade Persson kanslirådet Helen Eduards som eskort under flygresan.

Skattebetalarnas kostnad för hämtningen blev 80 000 kronor.

Paret Kok kunde stanna så länge de ville, inbjudan var öppen:

”Om ni informerar vår ambassadör när ni och er fru önskar återvända till Holland så ska vi ordna era flygbiljetter.”

Reguljärflyget till Amsterdam den 5 maj 2003 kostade 14 718 kronor. Även den resan betalade de svenska skattebetalarna.

I mars 2004 köpte Göran Persson och Anitra Steen den sörmländska lantegendomen Torp för 12,5 miljoner. Godset består av fem hus – två större och tre mindre, totalt 443 kvadratmeter bostadsyta – och 192 hektar mark.

Intresset för Sörmlands gårdar har alltid varit stort. Kollegorna i Katrineholm kunde ibland se kommunalrådet med näsan över en 2 000 sidor tjock förteckning över egendomarna i landskapet. Tack vare sitt fotografiska minne lärde han sig både släkternas och gårdarnas historia.

Redan under äktenskapet med Annika Bahrtine sökte Persson efter en skogsfastighet:

– På lediga stunder satt han framför datorn och letade objekt, säger hon.

Som statsminister har han fått chansen att diskutera slott och herresäten med nutidens adelsmän – företagsledarna som köpt de gamla storgårdarna.

– När Sören Gyll var med snackade de ofta om olika skogskvaliteter och såna saker, säger en höjdare i näringslivet.

Livet som statsminister är totalt väsensskilt från uppväxten i ett arbetarklasshem i Vingåker. Den har han beskrivit otaliga gånger, både i intervjuer och i boken ”Den som är satt i skuld är inte fri”.

Och trots att han i dag lever ett mycket privilegierat liv präglat av överflöd framhåller han gärna den enkla bakgrunden och menar att den fortfarande påverkar honom.

– Han ser sig som en underdog så in i helvete. Har man inte förstått det har man inte förstått någonting, säger en tung socialdemokrat.

Partiets uppskattning är långt ifrån tillräcklig.

– Det är viktigare för honom att få en bra recension av politiska motståndare, till exempel på Svenska Dagbladets ledarsida eller i Veckans Affärer.

Klassresan gör att han har ett ständigt behov av att bli bekräftad. Han vill gärna vill vara bäst på det mesta.

– Han hatar när någon annan kan någonting bättre än han. Om jag säger något som är klokare blir han sur, säger en partikamrat från LO.

Att vara Sveriges viktigaste makthavare ger honom trygghet och stärker hans självförtroende, enligt dem som känner honom.

– Han trivs i maktens centrum och tycker om att behärska scenen, säger Annika Bahrtine.

Frågan är hur länge han stannar kvar. Det senaste året har spekulationerna om att han kan vara på väg bort från politiken fått förnyad kraft. Inom partiet går meningarna isär. En del tror att han kommer avgå på den ordinarie partikongressen nästa höst medan andra är övertygade om att han åtminstone sitter kvar över valet 2006.

Men Persson sitter redan på övertid, i alla fall enligt den plan han hade när han tillträdde 1996. Då sa han att han skulle sluta när han fyllde 55 – det gjorde han i januari i år.

Göran Persson är kejsaren av Sverige. Aldrig tidigare har en svensk statsminister levt ett liv som är så likt kungens. I dag berättar vi om klassresan, konsten och lyxsemestern som han bjöd Hollands förre premiärminister på.

Joachim Kerpner, Elisabeth Marmorstein