Länskriminalens chef åtalas för tjänstefel

NYHETER

Stockholm

Länskriminalens chef i Stockholm, polisöverintendent Leif Jennekvist, har åtalats misstänkt för tjänstefel.

Jennekvist var lördag den 6 september förra året kommenderingschef för en större polisinsats när Nationaldemokraterna avslutade sin kampanj mot EMU.

Mötet i Södertälje uppmärksammades av flera autonoma grupper. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt beslöt Jennekvist att en grupp aktivister som "säckats in" vid busstorget i Södertälje skulle avlägsnas och släppas av vid tunnelbanestationer mellan Skärholmen och Vårby.

Demonstranterna kördes iväg mellan 17 och 26 kilometer.

I praktiken var samtliga frihetsberövade från omkring klockan 16.10 fram till ungefär mellan klockan 17.13 och 17.27. Det fanns inget lagstöd för beslutet om tvångsmedel, konstaterar Engfeldt.

Polisen har rätt att transportera bort en samling människor som stör ordningen. Men en sådan förflyttning måste dock vara kortvarig och kan bara gälla en kortare sträcka.

Sedan bestämmelsen infördes 1998 har polismyndigheten i Stockholm vid flera tillfällen beslutat att avlägsna grupper av aktivister flera mil i samband med olika polisinsatser. Justitieombudsmannen har i flera beslut slagit fast att det saknas stöd i lag för så långa förflyttningar.

Det blir nu Stockholms tingsrätt som ska pröva frågan om Jennekvist begick tjänstefel.

TT