Advokaten om domen: Jag är nöjd

NYHETER

Likgiltig, passiv och tyst tog Mijailo Mijailovic, 25, emot den nya domen.

- Han ger inga känsloyttringar åt något håll. Ingen gråt, inget jubel, säger Marianne Salamon Borg, som överlämnade akten till honom.

Foto: Hovrätten ändrar tingsrättens dom på livstids fängelse till vård. Advokat Peter Althin är nöjd med domen och poängterar att även vård är ett straff.

Hovrättens dom innebär att Mijailovic överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Svea hovrätt anser att han är så pass allvarligt psykiskt störd att han inte kan dömas till fängelse.

Minuterna efter att domen avkunnats knackar det på Mijailo Mijailovics dörr. Han reser sig upp och går ut från sin cell för att ta emot dokumentet som bestämmer fortsättningen av hans liv. Han är klädd i en stor, grå munkjacka.

En sorgsen man

- Han visste att jag skulle komma och att domen skulle komma klockan elva. Han tog i hand och hälsade. Det var ett korrekt bemötande från hans sida. Han visade ingen aggressivitet, säger Marianne Salamon Borg, tjänstgörande häkteschef på Kronobergshäktet.

Mijailovic fick först ett muntligt besked av henne. Sedan fick han även en utskrift av domen som han senare tog med sig till cellen för att läsa.

- Han ger inga känsloyttringar åt något håll. Ingen gråt, inget jubel. Det är en sorgsen man, säger Marianne Salamon Borg.

Sa han inte något alls?

- Nej, han är en väldigt tystlåten man. Jag frågade bara om han hade pratat med advokaten och då sa han: "Ja." Sedan så gav jag honom domen som han skrev på med sitt namn, säger Marianne Salamon Borg.

Sedan gick han tillbaka till sitt rum. Då ringde hans advokat.

- Jag pratade med Mijailovic i telefon strax efter att domen kom. Han tyckte att Svea hovrätts dom var väsentligt bättre än tingsrättens, säger Peter Althin.

- Jag är själv mycket nöjd med domen. Men man ska akta sig från att ge sken av att det inte är något straff. Även vård är ett straff, han är inlåst och kommer att vara det under en avsevärd tid.

Modern underrättad

I dag ska Mijailovic, tillsammans med Althin bestämma om han vill påbörja vården direkt eller sitta kvar i häktet några dagar.

Mijailovics mor nåddes av beskedet om den nya domen i sitt hem.

Hon lät mycket trött och spänd när Aftonbladet pratade med henne.

- Jag har redan sagt sanningen att min son var sjuk och mer vill jag inte säga. Jag orkar inte prata om det där mer, säger hon.

Väntad reaktion

Enligt Anders Forsman, professor i rättspsykiatri som utförde den "sjukförklarande" undersökningen, är Mijailovics likgiltighet inför den nya domen väntad.

- Jag är inte förvånad över att han är tillbakahållen i sina känslomässiga reaktioner. Det är i linje med hur han mår och vilken person han är. Han orkade eller ville inte tala i hovrätten. Han tycker på vanlig svenska att det är "skit samma" och orkar inte engagera sig i det, säger han.

Hanna Rydén, Mira Micic