Svart trafikhelg

NYHETER

Sex dödsoffer och 29 skadade runt om i landet

En svart trafikhelg skakar stora delar av landet.

Under helgen har minst sex personer dödats och 29 skadats på de svenska vägarna.

I morse omkom en trebarnsmamma och två av hennes små barn i en tragisk olycka utanför Halmstad. Familjetragedin inträffade på riksväg 26 vid Hyltebruk. Pappan, som körde bilen, lyckades ta sig ut ur det demolerade vraket som landade på taket i ett vattenfyllt dike. Men mamman och två av familjens små barn, tre och sex år gamla, omkom.

Räddningstjänsten tvingades skära upp taket för att få ut dödsoffren.

Enligt polisen dröjer det troligen till måndagen innan man kan säga något om vad som orsakade olyckan.

Mannen var inte berusad när olyckan inträffade. Stödgrupper bildades för att ta hand om vänner och vittnen till händelsen.

En död utanför Uppsala

Norr om Uppsala omkom en person och två skadades allvarligt i en trafikolycka på E4 vid Månkarbo på eftermiddagen, enligt TT.

En bil kom av okänd anledning över på fel sida av vägen och frontalkolliderade med en mötande bil.

Vid fyratiden på eftermiddagen skadades tre personer, varav en allvarligt, när en bil körde in i ett träd på väg 9 mellan Trelleborg och Ystad.

När räddningstjänsten kom till platsen låg en av de skadade utanför bilen. Alla tre fördes till sjukhuset i Ystad, uppger Sydsvenskans nätupplaga.

Spädbarn inblandad i olycka

En halvtimme innan olyckan i Skåne frontalkrockade en personbil och en minibuss på riksväg 50 strax söder om Motala.

Tre vuxna och ett spädbarn fördes till Universitetssjukhuset i Linköping. Spädbarnet uppges vara oskatt, men de vuxna ska ha varit allvarligt skadade, rapporterar Östgöta Correspondentens nätupplaga.

Ytterligare två personer fördes till lasarettet i Motala med något lindrigare skador.

En död utanför Linköping

Ytterligare två olyckor drabbade Östergötland i dag.

Vid åttatiden i morse omkom en man i 80-årsåldern i en trafikolycka norr om Kisa utanför Linköping. Mannen fick sladd på bilen i en kurva, troligen på grund av vattenplaning, och körde in i en mötande bil. De tre personerna i den mötande bilen skadades lindrigt – däribland ett barn.

Något tidigare på morgonen skadades två personer i en singelolycka utanför Norrköping. Den kvinnliga föraren skadades lindrigt då hon fick sladd på bilen, även den troligen orsakad av vattenplaning. En manlig passagerare, född 1983, klämdes fast och skadades allvarligt, enligt TT.

Fyra skadade utanför Lycksele

Även Västerbotten drabbades av en trafikolycka i morse då en personbil körde av E12 söder om Lycksele och voltade. Samtliga fyra i bilen fördes till lasarett, men ingen uppges ha fått några allvarligare skador, uppger Västerbottens-Kurirens nätupplaga. Föraren misstänks nu för drograttfylleri.

I Norrbotten omkom en man i 20-årsåldern och ytterligare tre ungdomar skadades vid en singelolycka på länsväg 609 utanför Arjeplog strax före midnatt natten till söndagen. De skadade ungdomarna, samtliga i 20-årsåldern, fördes till Sunderbyns sjukhus. På söndagskvällen rapporterades att ingen av de tre ungdomarna är livshotande skadad, enligt TT.

Traktor krockade med personbil

I Medelpad krockade i går en traktor med en personbil längs vägen mot Holm, väster om Sundsvall, skriver Sundsvalls Tidning. Fyra personer fördes till sjukhus, men samtliga undkom med lindriga skador. Kraschen inträffade vid tretiden när i samband med att föraren skulle göra en vänstersväng in på en grusväg.

Bilen körde rakt in i sidan på traktorn som välte vid kollisionen.

Polisbil krockade med misstänkt rattfyllerist

Under lördagsnatten blev en polisbil påkörd av en misstänkt rattfyllerist på Fäboleden i sydöstra Östersund. Föraren av civilbilen, en 22-årig kvinna, skadades allvarligt vid kollisionen och vårdas på sjukhuset i Östersund. Hennes tillstånd beskrevs fortfarande på söndagseftermiddagen som livshotande.

I polisbilen färdades två hundförare och en passagerare. Båda poliserna kunde lämna sjukhuset under lördagen, men har sjukskrivits, uppger TT.

Passageraren i polisbilen klarade sig enligt polisen undan med småblessyrer, liksom polishunden.

Ett svart facit

Under helgen har minst sex personer omkommit och 29 skadats i trafikolyckor runt om i Sverige.

Nicklas Hermansson