Ven har smak av hela världen

1 av 5 | Foto: drago prvuloviC
Whiskykännaren Henric Molin har över 500 whiskysorter och har även en egen fabrik på gång.
NYHETER

VEN

Välkommen till Ven - den internationella ön mitt i Öresund. Inom promenadavstånd ligger här whiskydestilleri à la Skottland, pastatillverkning à la Italien och en liten getostfabrik à la Frankrike.

Och så äkta svensk glass, förstås.

Öbor är inte som andra människor. Det är väl därför fantasin flödat extra mycket när Vens 360 bofasta startat eget. Det jämna klimatet med cirka en grad varmare än resten av Skåne har också spelat in.

Det började för drygt tio år sedan när makarna Ossler satte igång med att göra sin egen pasta. De bevisade att durumvete går lika bra att odla på Ven som i Italien.

Vetet maler de till mjöl och av det tillverkar de pasta i långa banor.

Spaghetti, lingueri, tagliatelle. Svarta, röda, gröna och vita. Och så goda bullar på garanterat färskt mjöl.

- Vi exporterar mycket durumvetemjöl till Danmark, berättar Britta Ossler. I Sverige är ingen intresserad, konstigt nog?

Venvin på gång

Till pasta avnjuter man gärna vin och visst odlas det vinrankor på ön. Men det dröjer ytterligare några år innan skörden blir så bra att den duger att göra Venvin av.

Ett stenkast från Hvens Durum ligger Hvens Getost. Här går getterna omkring och betar. Ninna och Glenn Björne mjölkar dem och ystar ost med franskklingande namn som chèvre och caprin. Resultatet säljs i en liten bod utmed landsvägen.

- Jag behövde ett nytt jobb när de la ner min lantbrevbärartjänst, berättar Ninna Björne. Det svåraste var att välja mellan får och getter. Jag trodde inte att jag gillade getost.

Spenat i glassen

Vägg i vägg med osteriet ligger glassfabriken. Äkta grädde och endast naturliga smaksättare är kännetecknet för Hvens glassfabrik.

- Det är bara äppleglassen vi fuskar lite med, avslöjar Lotta Weberg. Vi har i lite spenat för att göra den grön!

För den som föredrar något starkare än äppleglass är Ven faktiskt rena paradiset. Här ligger nämligen världens tredje främsta whiskybar, slagen bara av en i Skottland och en i Tokyo.

Får långväga gäster

- Ja, vi har över 500 sorter, säger Henric Molin på Backafallsbyn. Whiskykännare från hela världen tittar faktiskt förbi när de ändå är i Europa!

Och givetvis är Henric Molin i startgroparna för sin egen whiskyfabrik, Hvens destilleri. Kornet odlas här redan och om två år står destilleriet och lagerlokalerna klara.

- Eftersom whisky ska lagras i sex-sju år tänker vi också göra kryddat brännvin, en romvariant och en calvados på äpplen och päron.

Här är fyra av öns egna varor:

Ven blev svenskt 1660

Ingrid Carlqvist