Massmördaren: Jag vill dö

NYHETER

Bad jury i Kalifornien om att få dödsstraff

MARTINEZ

Sommaren 2000 mördade Justin Helzer, hans bror och en kompis fem personer, för att förbereda Jesus återkomst till jorden.

I går bad han inför domstolen i Kalifornien om att få dö.

Justin Helzer dömdes förra månaden för mordet på dottern till blues-gitarristen Elvin Bishop och fyra andra människor. På torsdagen skulle det avgöras vilket straff han skulle få. Då vände han sig direkt till juryn, och bad om att få dö, uppger nyhetsbyrån AP.

– Jag vill leva för evigt, sade han. Jag vill dö.

Försökte tysta honom

Domaren och hans advokater försökte få honom att sluta prata, men han fortsatte:

– Jag är ärlig. Jag är ledsen, jag försöker inte vara oförskämd – jag vill bara bli fri. Jag vill ha min frihet eller döden.

Justins mamma började gråta när hon hörde honom, och även flera av jurymedlemmarna brast i gråt, innan juryn fördes ut ur rättssalen.

När juryn sedan åter samlades i salen blev den instruerad av domaren att inte ta någon hänsyn till vad Justin Helzer hade sagt.

Hävdade att han var styrd av profet

Under rättegången erkände Justin Helzer morden, men hävdade att han var psykiskt sjuk, och påverkad av sin äldre bror som han trodde var Guds profet. Juryn tog ingen hänsyn till uttalandet om psykisk sjukdom utan ansåg att han kunde dömas till döden.

Förhandlingen pågår ytterligare några dagar.

Karin Klarström