Fynda smart på sommarauktion

NYHETER

Auktion ett populärt nöje på semestern

1 av 4 | Foto: "50 kronor bjudet?" Flera hundra människor i det lilla kustsamhället Loftahammar utanför Västervik ratade stranden för att gå på auktion.

LOFTAHAMMAR

Auktionsförrättaren spottar ur sig orden snabbare än en amerikansk rappare.

- 50 kronor? 40? 20 bjudet, hör jag 30, nähä, sålt för 20.

Dmitri Tångered ler belåtet och tar emot sin nyförvärvade batteridrivna grästrimmare.

- Svärmor ville ha redskap till trädgården. Det här var billigt och bra, jag kastar sånt jag inte behöver sen, säger Dmitri och fortsätter med att ropa in en furudörr utan fönsterglas för 950 kronor efter en tuff fajt.

Flera hundra

Det är lördag förmiddag och solen skiner för första gången på tre veckor i det lilla kustsamhället Loftahammar utanför Västervik. Trots det har flera hundra människor ratat stranden för att gå på auktion.

Lasse Thörn står uppflugen på en stol med en sliten träklubba i varje hand och Britney Spears-mikrofon på huvudet och trissar upp priserna. Cyklar, kassettband, tekannor, en handgranat, trasmattor, tavlor med helgonmotiv ska säljas när inventarierna från ett hem och lagret från en nedlagd porslinsbutik går under klubban.

Allt blir inte sålt

Fast riktigt allt blir inte sålt. En tortyrredskapsliknande roddmaskin, troligen från TV-shop, frestar inte auktionsbesökarna.

- 10 kronor då? Nähä, säger Lasse Thörn och det skrämmande träningsredskapet gör sällskap med ett orange CD-ställ och ett ovanligt anskrämligt tv-bord i högen av ej sålda föremål. En bit från stojet kring auktionsförrättaren har familjen Modig-Arding från Linköping slagit sig ner med sin medhavda matsäck.

- Det är lite av sommarens nöje. Visst händer det att man kommer hem med saker man inte hade tänkt sig, men det hör ju till, säger Ingalill Modig-Arding.

Inte rädd

En som inte är rädd att köpa grisen i säcken är Sven-Gunnar Edström. För 80 kronor ropar han in en fasligt tung resväska med okänt innehåll. Den visar sig vara fullproppad med böcker, allt från en instruktionsbok i yoga till Luthers lilla katekes i en utgåva från 1910.

- Jag som är allätare av böcker, nu har jag att göra. Jag är absolut inte besviken, försäkrar Sven-Gunnar.

Efter sex och en halv timmes oavbrutet utropande har Lasse Thörn till slut krängt den sista kaffeservisen. När han pustar ut efteråt passar han på att dela med sig av sitt bästa yrkesknep.

- Det gäller att få det att flyta så fort som möjligt. Då hinner folk inte fundera så mycket innan de bjuder, säger han.

Auktionens historia i Sverige

Tre tips

Tobias Brandel