Nyheter

Kraftigt ökade kostnader för Kriminalvården

Av: 

TT

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg klipper bandet vid invigningen av den nya byggnaden på Anstalten Ringsjön utanför Stehag i Skåne.
Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg klipper bandet vid invigningen av den nya byggnaden på Anstalten Ringsjön utanför Stehag i Skåne.
Till år 2025 behövs 500 nya häktesplatser och 800 nya platser på anstalt. Det kommer att kosta mycket, men den allra största utmaningen är att rekrytera personal, enligt Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg.

NYHETER

Kriminalvården begär en kraftigt utökad budget kommande år, bland annat för att sparka igång utbyggnaden av antalet platser på häkten och fängelser.

När poliserna blir fler och straffskalorna strängare kommer fler att sitta frihetsberövade.

– Gör man satsningar i mångmiljardklassen i polisorganisationen i syfte att öka tryggheten i samhället, så räknar jag med att man tar hänsyn till de effekter som en sådan satsning kommer att ha, säger Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg till TT.

Till år 2025 behövs 500 nya häktesplatser och 800 nya platser på anstalt, enligt prognosen. Dessutom är underhållet av befintliga lokaler eftersatt.

Över två miljarder

Prislappen för detta är inte exakt fastslagen, men kostnaderna för renovering och utbyggnad kommer att öka med 40 miljoner 2019, 80 miljoner 2020, 160 miljoner 2021 och därefter öka successivt för att år 2025 nå över 2 miljarder kronor, bedömer Kriminalvården.

Ändå är inte lokalerna den största utmaningen, enligt Nils Öberg.

– Både kompetensutveckling av den personal vi redan har och nyrekrytering av framtidens kriminalvårdare är för oss kanske den allra största utmaningen, säger han.

Det handlar också om att skapa häktesplatser som fungerar bättre än dagens, konstaterar Nils Öberg. Häktesbeståndet är gammalt och när flertalet av häktena byggdes var tiden i häkte oftast kortare.

– Sedan har utvecklingen blivit en annan. Häktade personer sitter nu många gånger väldigt lång tid i häkte och dessutom med omfattande restriktioner. Och det där, enkelt uttryckt, gör ju människor sjuka, säger han.

Rimligare villkor

TT: Men nu har ni möjlighet att bygga idealhäkten?

– Idealhäkten kommer vi nog aldrig att få, men att vi åtminstone har möjlighet att erbjuda rimligare villkor än i dag, det är en klar målsättning.

Redan i år begär Kriminalvården en tilläggsbudget på 400 miljoner kronor, eftersom pengarna som avsatts till myndigheten inte räcker. Det beror bland annat på en lagändring, som innebär att Kriminalvården tagit över transportuppdrag från polisen. Just nu pågår rekrytering av ytterligare 200 nya medarbetare som ska utföra transporter.

– Om vi ska ha någon som helst chans måste vi öka resurserna för det ändamålet kraftfullt, säger Nils Öberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: