Mueller kopplar Cambridge Analytica till Trump-kampanjen

Foto: J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Särskilda åklagaren Robert Mueller.

avEmma Lindström

NYHETER

Särskilde åklagaren Robert Mueller har förhört flera personer från Trumps valkampanj som arbetat nära skandalomsusade analysföretaget Cambridge Analytica.

Särskilde åklagaren Robert Mueller och hans team utreder kopplingar mellan Trumps presidentkampanj och det kontroversiella kampanjföretaget Cambridge Analytica. Analysföretaget Cambridge Analytica har varit i blåsväder de senaste dagarna på grund av hur företaget använt personlig information från Facebook. 

Digitala experter som arbetade för att stötta Trumps valkampanj har intervjuats av Muellers utredningsgrupp. De arbetade nära Cambridge Analytica, som presidentkampanjen använde sig av under valet 2016, uppger ABC News

”Gjorde all research”

Företagets vd Alexander Nix har tidigare fångats på film av en dold kamera när han skryter om att företaget ”gjorde all research, all data, all analys” till presidentkampanjen.

I juni 2016 började analysföretaget arbeta med Trump-kampanjen. Det var kampanjens dåvarande digitala rådgivare Brad Parscale som knöt kontakt med företaget efter att det erbjudit sina tjänster, uppger källor till ABC News. 

Tre anställda på Cambridge Analytica flyttade genast till San Antonio för att för att arbeta med Brad Parscales företag i Texas. I slutet av sommaren hade antalet personer som arbetade där på heltid ökat till tretton.

Teamet leddes av Matt Oczkowski, chef inom Cambridge Analytica, och delades in i tre grupper som arbetade med dataanalys, marknadsföring samt research och undersökningar.

I september lämnade Parscale Texas för att flytta till Trump Tower. Enligt källor till ABC News ska en anställd på dataföretaget flyttat med honom.

Betalade analysföretaget

Trump-kampanjen ska ha betalat mer än 5,8 miljoner dollar till analysfirman, för ”databearbetning” under valåret 2016, men har också sagt att de aldrig använt data från företaget.

Även Cambridge Analytica har skrivit i ett uttalande att det inte försåg Trump-kampanjen med data från Facebook.

Robert Mueller har tidigare bett att alla anställda på Cambridge Analytica som arbetat med Trump-kampanjen lämnar över sina mejl. Det ska endast ha varit en förfrågan och de anställda har själva fått avgöra om de vill dela med sig sina mejl.

Därför är Facebook i kris 00:39