Cissi Wallin anmäld för grovt förtal

Förra året anklagade Cissi Wallin journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt.

Nu har han anmält henne för grovt förtal.

– Jag har gett polisen direktiv om att utföra vissa utredningsåtgärder, säger åklagaren Malin Arentoft.

I oktober förra året gick Cissi Wallin, i samband med #metoo, ut på sin instagram och anklagade Fredrik Virtanen för att ha drogat och våldtagit henne.

Efter Cissi Wallins avslöjande följde berättelser från andra kvinnor gällande Fredrik Virtanen. De uppgifter som framkom ledde till att Fredrik Virtanen, som nekade till brott, fick lämna sin tjänst på Aftonbladet.

I januari anmälde Fredrik Virtanen Cissi Wallin för grovt förtal. Aftonbladet har sökt Fredrik Virtanen, som hänvisar till åklagare Malin Arentoft.

Förundersökning inledd

– En förundersökning för grovt förtal är inledd, det kan jag bekräfta. Jag har gett polisen direktiv om att utföra vissa utredningsåtgärder, säger Malin Arentoft.

Sådana utredningsåtgärder består bland annat i att hålla förhör med de inblandade personerna.

– Generellt när det gäller förtal tittar man på vilket typ av påstående det handlar det om. Dessutom handlar det om vilken spridning påståendet har fått, samt vilka konsekvenser det har fått för den utpekade personen. Alla dessa punkter har betydelse när man ska avgöra om det är ett brott eller inte, säger Malin Arentoft.

”Jag ångrar ingenting”

På sitt instagramkonto har Cissi Wallin publicerat en bild på den kallelse som polisen har skickat. På kallelsen står att åklagaren den 24 januari bestämde sig för att inleda en förundersökning för grovt förtal. Vidare står det att Cissi Wallin ska höras som misstänkt, och därför bör ha en offentlig försvarare närvarande under förhöret och därefter.

”Jag ska infinna mig på förhör, säga som det är, stå för mitt påstådda brott. Att ha lagt skulden och skammen där den hör hemma. Kanske blir det rättegång. Kanske blir jag stämplad som en brottsling. Må så vara. Jag ångrar ingenting. Jag varnade öppet för en farlig man som tillåtits förgripa sig på folk och utöva maktmissbruk i många år. Jag berättade min historia. Kalla mig brottsling för det”, skriver Cissi Wallin i bildtexten.

Aftonbladet har sökt Cissi Wallin.

Publisert:

LÄS VIDARE