Storseger för Putin i ryska valet

Uppdaterad 2018-03-19 | Publicerad 2018-03-18

Wallström: Valkampanjen riggad

Vladimir Putin vinner det ryska presidentvalet och höll sent i går ett tal inför en hurrande folksamling i Moskva.

Samtidigt kritiseras det ryska valet för att vara uppgjort.

”Har varit riggad till president Putins fördel”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Vallokalsundersökningar och rösträkningen pekar på att Vladimir Putin vinner det ryska presidentvalet med omkring tre av fyra röster.

En väntat storseger.

Med hälften av rösterna räknade får han 75 procent, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Hans största konkurrent, kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin, har fått 13.2 procent av rösterna, enligt AFP.

På Manegetorget i Moskva höll Putin sent på söndagen sitt segertal.

– Tack, kära vänner! Tack för ert stöd! Tillsammans har vi gjort ett enastående jobb. Framgång väntar oss, sa Putin och betonade att ”tillfälliga omständigheter ska inte få styra vårt arbete” och tänk på vårt stora moderlands framtid”.

Ryssland, Ryssland, Ryssland, skanderade han sedan.

Enligt Kreml fortgår valet i enlighet med rådande lagar. Men den ryska fristående valobservatörsgruppen Golos hade på söndagseftermiddagen fått in rapporter om 1764 incidenter eller regelbrott, däribland från observatörer som hade blivit hindrade att utföra sitt arbete, skriver AFP.

”Har varit riggad till president Putins fördel”

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver i ett uttalande att det ryska valet är riggat till Putins fördel:

”Valkampanjen i Ryssland har varit riggad till president Putins fördel, med bland annat statlig kontroll över media och oppositionella som hindrats från att kandidera.”

Wallström noterar också att presidentvalet sammanfaller med årsdagen för Rysslands illegala annektering av Krim 2014.

”Vi fördömer att valet även genomförts på detta av Ryssland ockuperade område”, skriver hon i uttalandet, enligt TT.

Årets ryska presidentval är det första som invånarna på Krim röstar i.

Tvingade att rösta

I en vallokal i Ust-Djeguta berättar två 18-åriga studenter för Reuters reporter att de röstade för att deras lärare tvingade dem.

En ung kvinna fick personalen att ta en bild för att kunna bevisa för sin arbetsgivare att hon röstat. Vidare vittnar bland andra en 25-årig man i Gryazi att han röstat eftersom hans arbetsgivare krävt det, skriver Reuters.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som själv inte får ställa upp i valet, har egna observatörer som berättar hur människor körs till vallokalerna av sina arbetsgivare.

– Vi erkänner inte detta val, säger Navalnyj enligt AFP.

Det mest spännande

Just nivån på valdeltagandet är också det mest spännande med presidentvalet, konstaterar Morgan Olofsson, före detta Moskvakorrespondent för SVT, numera politiskt engagerad för Liberalerna.

– Jag är förbryllad över att Putin vågat höja ribban så högt som att säga att han vill att 70 procent röstar, och att han själv vill ha 70 procents stöd, säger Morgan Olofsson som anser att Putin riskerar att bita sig själv i svansen.

Vanligtvis brukar det ryska röstdeltagandet ligga på runt 60 till 65 procent, konstaterar Olofsson.

Redan nu är Putin den ryske ledare, näst efter Stalin, som suttit längst vid makten.

"En charad"

I S:t Petersburg har Sergej Jakovlev röstat på kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin:

– Men det är tydligt att det blir Putin. Han har inget handlingsprogram, saker blir sämre. Han forsätter sitta på oljereserver utan att ändra någonting tills precis allt faller sönder överallt, säger Jakovlev till AFP.

Den ryske Kremlkritikern och före detta schackvärldsmästaren Garri Kasparov avfärdar valet fullständigt, rapporterar amerikanska ABC News på Twitter.

– För det första, sluta kalla det för ett val. Det är en charad. Den enda röst som spelar någon roll i en diktatur som Ryssland är Putins röst, säger han.