Nationalistbudskap från Orbán till massmöte

Av:  TT-Reuters-AFP TT

Tiotusentals anhängare till Ungerns premiärminister Viktor Orbán demonstrerade i Budapest till stöd för hans politik inför valet i april i Budapest torsdagen.
Tiotusentals anhängare till Ungerns premiärminister Viktor Orbán demonstrerade i Budapest till stöd för hans politik inför valet i april i Budapest torsdagen.

Tiotusentals anhängare till den ungerske premiärministern Viktor Orbán har demonstrerat i ett regnigt Budapest för att manifestera sitt stöd till Fideszledaren inför valet i april.

Budskapet från högerpolitikern Orbán var starkt nationalistiskt och i sitt tal till anhängarna slog han fast att det ungerska "sättet att leva kommer att förlora sin mening" om den politiska oppositionen vinner valet.

Den ungerske premiärministern upprepade också sina attacker mot internationella frivilligorganisationer liksom mot den ungerskfödde amerikanske miljardären George Soros, som Orbán anklagar för att lägga sig i ungersk politik. Han uttryckte också stor vrede mot Bryssel.

– De vill att andra ska leva i det här landet, sade Orbán om den politiska oppositionen i sitt tal som hölls utanför den ungerska parlamentsbyggnaden.

Tillresta polacker

– Stora europeiska västnationer förlorar bit för bit sina egna länder, och de (oppositionen) vill tvinga oss att göra samma sak, valet är en stor möjlighet för dem att göra just detta, fortsatte han.

Flera anhängare bar plakat och banderoller med texter som "Ungern skyddar Europa" och "Vi är med dig Viktor".

Organisatörer bakom manifestationen, som sammanföll med en nationell helgdag, hade bussat människor från hela landet till huvudstaden för att delta i massmötet. Tusentals tillresta personer från det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) deltog också i Orbánmötet.

Demonstrationer mot Orbán

– Afrika försöker sparka in vår dörr och Bryssel gör ingenting för att försvara oss, sade Orbán.

Flera motmanifestationer som samlade tusentals Orbán-kritiska demonstranter hölls också på olika håll i den ungerska huvudstaden under torsdagen.

Viktor Orbán och hans parti Fidesz leder enligt olika opinionsundersökningar inför valet som ska hållas den 8 april.

Publisert: