Mejla

Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Attentatet kan bli ytterligare ett slag mot Merkel

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrorattentatet i Berlin kan gynna högerpopulistiska krafter i Tyskland och Europa.

För förbundskansler Angela Merkel innebär det att hennes generösa flyktingpolitik åter kommer att ifrågasättas.

Om de första uppgifterna om gärningsmannens identitet stämmer och det går att koppla ihop flyktingströmmen med attentatet så är det dåliga nyheter för Merkel. Redan tidigare har det inträffat flera mindre attentat i Tyskland som terrorister som gömt sig i flyktingströmmen legat bakom.

Attentatet mot julmarknaden kommer av många att tolkas som ännu ett bevis för att Merkel var naiv och vårdslös när hon förra året välkomnade flyktingarna som strömmade in i Europa med orden "vi klarar det".

Vågen av invandrare har redan lett till hård kritik mot förbundskanslern och till stora framgångar för det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, som gått fram starkt i flera delstatsval det senaste året. Partiet ligger kring 15 procent i opinionsmätningarna inför förbundsdagsvalet i höst. I så fall kommer de in i den tyska riksdagen och blir sannolikt tredje största parti.

Det är heller ingen vild gissning att attacken mot julmarknaden gynnar högerextrema krafter i Frankrike och Holland som går till val redan i vår. Både Nationella Frontens Marine le Pen och den holländske antiislamisten Geert Wilder har möjlighet att hamna i maktställning.

Vill ha konfrontation

Det vore i så fall rena drömmen för IS och andra jihadistiska grupper som vill driva fram en konfrontation mellan muslimer bosatta i Europa och de inhemska befolkningarna. IS taktik går ut på att driva fram hårda repressalier från Europas regeringar mot muslimer bosatta här. Dessa ska i sin tur få muslimerna att resa sig mot förtrycket och ställa sig på jihadisternas sida och utlösa en stor islamistisk revolution i världen.

Ju fler extrema partier som styr i Europa desto större är risken att man överreagerar och spelar terroristerna i händerna. Särskilt om de agerar i samspel med högerpopulistiske president Trump i USA.

Här kan man se en stor skillnad på hur Tyskland agerat efter attacken mot julmarknaden i Berlin och hur exempelvis Frankrike och Belgien handlade efter terrordåden där. Tyskarna är så försiktiga att de till en början inte ens ville kalla det som inträffat ett terrordåd för att inte i onödan oroa och röra upp känslor medan president Francois Hollande snabbt gick ut och talade om att "Frankrike är i krig".

Perfekt måltavla

Många talar om chock men attentatet i Berlin borde inte ha kommit som någon överraskning. Polisen i Frankrike grep för några veckor sedan ett antal individer som planerade en attack mot julmarknaden i Strasbourg. De populära julmarknader har av många pekats ut som perfekta måltavlor.

Islamiska staten har i flera månader uppmanat sina anhängare att stanna kvar i Europa och genomföra terrordåd i sina hemländer istället för att resa till Syrien och Irak för att kriga.

Dådet i Berlin ser ut att vara ett försök att kopiera attacken i Nice i somras. Attacker med fordon är en av de metoder som IS ständigt rekommenderar sina sympatisörer att ta till.

Tyskland och huvudstaden Berlin är efter London och Paris den mest eftertraktade platsen för terrorister att slå till på. Tyskland är trots allt Europas ekonomiska och politiska stormakt.

Radikal islamism har länge frodats i landet. Tre av de fyra piloter som genomförde terrorattackerna i USA den 11 september 2001 var bosatta i Tyskland.

Terrorn stannar

Europa har de senaste två åren drabbats av ett otal terrorattacker. Med IS och al-Qaida hårt pressade i Syrien och Irak finns det alla skäl att tro att de kommer att försöka trappa upp attentaten i västvärlden. Om de haft förmågan hade vi fått se ännu fler terrordåd sedan offensiven mot Mosul inleddes.

Tyvärr är det bara att inse att terrorn kommit till Europa för att stanna ett bra tag framöver. Frågan vi bör ställa oss är hur vi ska skydda våra samhällen utan att samtidigt riva ner den välfärd och de friheter vi lyckats kämpa oss till.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Publicerad: