Din mobil kan avlyssnas – av vem som helst

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-03

Hemlig GSM-kod knäckt av tysk forskare

Pratar du i en mobiltelefon uppkopplad mot GSM-nätet kan andra höra dina hemligheter.

En tysk forskare har nämligen lyckats avslöja den kod som ska skydda mobiltrafiken.

Med hjälp av ett gratisprogram.

Den tyske forskaren Karsten Nohl, 28, har i fem månader försökt knäcka den kod som används för att kryptera samtal och sms i gsm-nätet.

På en datahackerkonferensen i Berlin tidigare i veckan avslöjade han sitt genombrott. Och nu har han lagt upp sitt resultat på internet så att alla ska kunna ta del av det.

– Det här visar att säkerheten i det nuvarande GSM-nätet är bristfällig. Det är därför vi försöker få operatörerna att hitta bättre säkerhetslösningar för mobilsamtal, sa Nohl vid en presskonferens på datahackerkonferensen.

Den unge forskaren är inte den förste som lyckas knäcka koden. Men det nya är att informationen nu finns tillgänglig på internet.

150 000 kronor

Men för en vanlig nyfiken människa skulle det krävas en utrustning värd 150 000 kronor för att lyssna av GSM-trafiken i realtid, säger säkerhetsexperter till New York Times.

Men är man villig att vänta ett par minuter, ta upp samtalen i efterhand och sen knäcka koden ligger kostnaden på ”bara” 20 000 kronor.

GSM-organisationen med säte i London uppger dock för BBC att man redan är på väg att uppgradera den knäckta koden, kallad A5/1-algoritmen, till en ny kod som kallas A5/3.

Totalt finns det cirka 3,5 miljarder GSM-telefoner i världen. Det är över 80 procent av det totala antalet telefoner.