Polisen hänger ut misstänkta på nätet

Frågan är kontroversiell

Bilder på misstänkta brottslingar publiceras numera på Skånepolisens hemsida.

Utredarna hoppas att allmänheten ska hjälpa polisen med spaningsarbetet.

Med start på torsdagen tog Skånepolisen ett nytt steg i utredningsarbetet. Bilder från övervakningskameror på misstänkta brottslingar publiceras på hemsidan och allmänheten kan därmed hjälpa till att få brottslingar gripna.

Tidigare har sådana bilder bara använts internt hos polisen.

– Det finns allt mer övervakningskameror i samhället och det blir vanligare att personer som begår brott fastnar på film. Nu ger vi människor som har information om ett brott möjligheten att bidra till att det klaras upp, säger Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell till TT.

Etiskt komplicerat

Frågan är komplicerad och kontroversiell och förarbetet till beslutet har kantats av diskussioner och noggranna överväganden kring de juridiska och etiska aspekterna av att publicera bilder av misstänkta brottslingar på nätet.

– Det är därför viktigt att vi inte lägger ut bilder av en person utan att vi först har gjort stora ansträngningar för att lösa brottet på annat sätt, säger Lars Förstell.

Tidigare i våras ville polisen i Kronoberg publicera en bild av en omaskerad bankrånare men då sade Rikspolisstyrelsen nej och hänvisade till regelverket.

– Det känner jag inte till och kan inte kommentera, säger chefsjuristen Mårten Unbeck vid polismyndigheten i Skåne. Det är han som sedan i våras har utrett möjligheterna att publicera bilderna på misstänkta brottslingar.

Fler kan följa efter

– Det är ju inte så att vi har suttit och gissat oss fram till det här. Jag har kommit fram till att det inte är reglerat att polisen får göra så här, men bestämmelserna som finns hindrar det inte heller. Min bedömning är att det är möjligt, säger Mårten Unbeck.

Bilderna nås via en länk på Skånepolisens hemsida där även andra uppgifter om vissa brott finns tillgängliga. Och enligt Lars Förstell har Rikspolisstyrelsen nu planer på att fråga de andra polismyndigheterna runt om i landet om de också vill ansluta sig till systemet.

TT: Hur stor är risken att oskyldiga drabbas?

– Liten. Vi kommer att maskera bilderna om det finns personer som vi bedömer inte har med brottet att göra, säger Mårten Unbeck.

TT

Publisert: