Ryss-kyla

Hemavan 02.45 – minus 37,9 Åsa Ramström håller upp en termometer som visar gårdagens kallaste temperatur: minus 37, 9 grader.
Hemavan 02.45 – minus 37,9 Åsa Ramström håller upp en termometer som visar gårdagens kallaste temperatur: minus 37, 9 grader.

Iskylan har Sverige i ett järngrepp. Och nu blir det ännu kallare – med sibiriska vindar som sveper över landet.

– Det har inte varit så här kallt på sju år, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Dessutom varnas för snökaos i södra Sverige.

Eskilstuna 22.32 – minus 27 En ensam hundägare promenerar i Eskilstuna i går kväll. Då var det –27 grader.
Eskilstuna 22.32 – minus 27 En ensam hundägare promenerar i Eskilstuna i går kväll. Då var det –27 grader.

Den bistra kylan lamslår Sverige med temperaturer långt under det normala. Nu väntas kylan sjunka ännu mer med temperaturer ner mot 40 minusgrader på vissa håll.

Orsaken är isande kalluft från norra Ryssland som rör sig nedåt i kombination med klart väder, svag vind och mycket snö. Allra kallast blir det i Dalafjällen, Jämtlandsfjällen, Härjedalen, Gävleborg, Västernorrland och ner mot Stockholmstrakten, enligt SMHI:s prognos.

– Sist det var så här kallt var i början på januari 2003. Då hade vi 42 minusgrader i Nikkaluokta, säger Alexandra Ohlsson.

Besvärligt väglag

Orterna som nu pekas ut är, förutom Nikkaluokta, klassiska köldhål som Idre och Särna.

– Är det helt vindstilla och molnfritt så kan det nog gå ner mot 35–40, säger Elin Torstensson, meteorolog på SMHI.

Kallast i natt var Hemavan där termometern visade – 37,9 grader.

Men även i Stockholm och Göteborg är det exceptionellt kallt med runt tio grader under det normala.

På flera håll i Götaland ligger redan ett snötäcke på omkring en halvmeter. Nu har SMHI gått ut med varningar för Götaland eftersom ett kraftigt snöfall från väster är på väg.

På mindre än ett dygn väntas uppåt tre decimeter snö falla i Västra Götaland och Jönköpings län. I Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötlands län ser upp till en decimeter nysnö ut att lägga sig bara under natten till i dag.

Baserat på inrapporterad trafikinformation, varnar Vägverket för risk för besvärligt väglag på i stort sett alla vägar söder om Trollhättan, Skövde och Linköping.

I södra delarna av landet är det bara vägarna i Malmötrakten som inte ser ut att ha problem.

Lastbilar kolliderade

Även i västra och östra Svealand är underlaget riskfyllt, liksom i större delarna av Norrlandskusten samt i västra Lappland.

Mellan 9 på morgonen och 15 på eftermiddagen finns stor risk för snöhalka i hela Götaland utom västra Skåne. Under kvällen spås lokal snöhalka förekomma i samma område.

Väglaget i Halland var mycket besvärligt i går. Sent i natt var E6:an avstängd i efter flera olyckor. Och köerna ringlade långa.

Tre lastbilar krockade vid 20-tiden i södergående körfält utanför Falkenberg.

Det kunde ha slutat illa.

Först kolliderade två av lastbilarna.

– Sedan har två personer gått ut på vägbanan. Då kommer ytterligare en lastbil som träffar de stillastående fordonen. Det ena flyttades då mot personerna som träffades och skadades lindrigt, säger Per Dolk, vakthavande befäl vid Hallandspolisen.

I natt väntades mer snö i Halland.

Vädret i Sverige - Lokala Väderprognoser | SMHIVærvarsel for Sverige – YrHur kallt har du det?
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN