Nyheter

Obama nobbar norske kungen – också

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Norska pr-experter kritiska

Han valde att bryta mot traditionen genom att nobba ett möte med kung Carl XVI Gustaf.

Och nu skippar fredspristagaren Barack Obama även en lunch med norske kung Harald.

– Arrogant, skriver norsk media i dag.

Det är mycket nej nu.

Obama vill inte vara med på sin egen hyllningskonsert.

Han vill inte möta norska barn framför Rådhuset.

Han vill inte se på en utställning om sig själv.

Och han vill absolut inte svara på några frågor.

– Det här är inte smart av honom. Oavsett hur goda skäl han har framstår han som arrogant. Hela världen ser på detta som ett pris som hänger högt. Det är inte bra, vare sig för honom eller för priset, att han avlyser så mycket, säger pr-experten Rune Mørck-Wergeleland, som också är styrelseordförande i den svensk-norska handelskammaren, till Svenska Dagbladet.

Nobbar två kungar

Det senaste ”nej:et” från Vita Huset kom alltså i går. Då fick man reda på att Barack Obama inte heller kommer att ha tid med den traditionella lunchen med kung Harald. Det blir den andra kunganobben från presidenten på kort tid, då han även bryter mot fredspristagartraditionen att flyga över till Sverige och skaka hand med kungen.

– Av alla saker som han har tackat nej till så tycker jag att det är värst att han nobbar kungahuset. Det är en central del av Norges styrningssystem, och han borde ha respekt för monarkin, säger Frp-ledaren Siv Jensen till norska VG.

Vinkar till folket

Den enda chansen som vanliga Oslobor får att hylla fredspristagaren kommer klockan sju på kvällen i morgon. Då ska ett fackeltåg samlas nedanför kungliga slottet. President Barack Obama har lovat att han då kommer ut tillsammans med kung Harald och vinkar innan det är dags för en bankett på Grand Hotel.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: