Mejla

Wolfgang Hansson

Skärp er!

NYHETER

Världens ledare måste skärpa sig - annars går det åt helvete

Fiaskohotet hänger tungt över klimatmötet.

Finns egentligen bara en sak att säga till världens ledare, framförallt USA och Kina.

Skärp er! Planetens överlevnad hänger på er.

I stort sett alla har accepterat att hotet om jordens uppvärmning är verkligt. Alla inser att något radikalt måste göras.

Världen måste kraftigt minska de totala koldioxidutsläppen. Annars blir växthuseffekten så kraftig att hela mänsklighetens existens på sikt hotas.

Varför är det då så svårt att enas?

Ingen vill betala vad det kostar. Vare sig i sedelbuntar eller minskad bekvämlighet.

De rika tycker de fattiga borde göra mer. De fattiga tycker att det är de rika som ställt till det från början och borde betala.

De rika länderna är villiga att skjuta till tiotals miljarder dollar. Mycket pengar men ändå långt, långt mindre än vad USA:s krigsäventyr i Irak kostat. Ska de bli någon uppgörelse måste de rika hosta upp mer pengar för att hjälpa den fattiga världen hantera klimathotet.

Två länder har större ansvar än alla andra för att bryta dödläget.

USA och Kina står tillsammans för nästan hälften av världens koldioxidutsläpp. Ändå har de kommit till Köpenhamn med så gott som tomma händer.

Kina erbjuder sig att minska utsläppen i förhållande till BNP. Men eftersom Kinas ekonomi växer med tvåsiffriga tal varje år innebär det i praktiken ingen total minskning. Tvärtom ökar utsläppen.

President Obama går med på att minska USA:s utsläpp med 3-4 procent jämfört med de 20-30 procent som EU är beredda att ta på sig. Det är löjligt lite för ett tekniskt avancerat land som USA.

Obama måste ha med sig kongressen om han ska kunna lova mer. Det får han bara om Kina går med på mätbara minskningar.

Ett evigt moment 22.

Så länge de riktigt stora förorenarna hellre tjafsar inbördes än vidtar egna kraftfulla åtgärder undrar resten av världens länder varför de ska anstränga sig.

Kina och USA m å s t e ta på sig rejäla utsläppsminskningar. Annars blir varje nytt klimatavtal i princip värdelöst. Bollen ligger hos Obama och Wen Jinbao.

I det format förhandlingarna förs nu buntas utvecklingsländerna ihop i en grupp. Men det går inte att jämställa Mali och Sri Lanka med Kina och Indien. De riktigt fattiga, oindustrialiserade länderna står för en väldigt liten del av världens utsläpp.

Länder som Brasilien, Sydafrika, Indien och Kina däremot borde kunna ta på sig en utsläppsminskning även om det innebär att deras ekonomier växer lite långsammare.

Mörkret sänker sig över klimattoppmötet men allt hopp är inte ute än.

I morgon kommer Barack Obama. Världsledarna ska sätta sig ner vid förhandlingsbordet.

Nånstans vill man ändå tro att när världens mäktigaste ledare sätter sig öga mot öga och känner pressen så inser det inte går att lämna Köpenhamn utan en överenskommelse.

Risken är att de hafsar ihop något som ser bra ut på den avslutande presskonferensen men som sedan visar sig vara vackra men tomma fraser.

Allt medan vår planet fortsätter sin väg mot stupet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: