Sök studentbostad nu – kan redan vara för sent

Reporter: Hanna Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rekordmånga slåss om bostäderna i de stora studentstäderna till hösten. Här är tipsen som hjälper dig hitta tak över huvudet.

Studentkorridor på "Lappis" i Stockholm.
Foto: Frida Lenholm
Studentkorridor på "Lappis" i Stockholm.

Ska du plugga till hösten? Ungefär samtidigt som du vill flytta in kommer en rekordstor grupp studenter också att vara på jakt efter ett billigt boende. I många av landets mindre städer är det inga problem att hitta bostad, men i de stora studentstäderna kan det vara knivigt. Hur gör man för att hitta en bostad i ett sånt klimat?

- Man ska ha rika föräldrar. Har man inte det får man vara beredd på att slita lite. Man måste vara ute i god tid, säger Nicke Grundberg på SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation.

Köerna till studentbostäder är uppe i över ett år på vissa ställen. Det betyder att det är hög tid att söka nu om man tänkt plugga till hösten.

- Som student gäller det att vara ute i god tid. Om man tänker att man skall plugga till hösten är det dags att söka bostad nu. Det hade egentligen varit bra att göra det för några månader sen, säger Moa Neuman, ordförande för SFS, Sveriges förenade studentkårer.

Hitta rätt köer

Men det är inte helt lätt att veta var man ställer sig i kö. Bolagen som hyr ut studentbostäder kan vara många, och det är inte alltid det finns en given plats där de är samlade. Då kan man ta hjälp av studentkåren, som har koll på hur det är att vara student i just den staden där du tänker plugga. Hör av dig till kåren eller högskolan och fråga vilka bolag som finns på orten och hur man ställer sig i deras köer.

Långa kötider leder till att många tvingas hyra i andra hand. Ett andrahandskontrakt är nästan alltid tidsbegränsat, men det går betydligt snabbare att hitta en bostad på det sättet. Det finns en hel uppsjö av annonsmarknader för andrahandskontrakt på internet.

Hur orolig ska man vara?

- Det ordnar sig till slut för de flesta. I vissa städer finns det kortköer och akutlösningar som kan hjälpa till. Många får kanske flytta runt lite i början och bo i en kappsäck, men det brukar ordna sig till slut, försäkrar Moa Neuman.

Publicerad: