Rekord i skadestånd

NYHETER

30 miljoner kronor.

Så mycket ska de dömda i The Pirate Bay-målet betala.

Ett rekord.

– Det här är bland de högsta skadeståndsbelopp som någonsin dömts ut på grund av en brottslig handling i en svensk domstol, säger Mårten Schultz, docent i juridik.

Tingsrätten i Stockholm dömer Fredrik Neij, 30, Peter Sunde Kolmisoppi, 30, Gottfrid Svartholm Warg, 24, och Carl Lundström, 49, till att betala ett skadestånd på 30 miljoner kronor för brott mot upphovsrättslagen.

Mårten Schultz är docent i juridik, forskare och lärare inom ämnet skadeståndsrätt vid Stockholms universitet. Han har följt rättegången mot The Pirate Bay och reagerade direkt på summan de dömda ska betala.

”Bland de högsta”

– Det är så oerhört mycket pengar. Men det betyder nödvändigtvis inte att det är för mycket pengar. Om skadan är stor är utgångspunkten att den som orsakat skadan ska ersätta hela skadan. Men det är väldigt, väldigt mycket pengar, säger han.

– Det här är bland de högsta skadeståndsbelopp som någonsin dömts ut på grund av en brottslig handling i en svensk domstol vill jag påstå.

Svenska domstolar brukar samtidigt försöka att anpassa skadeståndsbeloppet så att den dömda inte helt slås ut ur samhället. Enligt Mårten Schultz avviker domen markant från hur skadeståndsbedömningar har utfallit vid andra typer av brott. I sin blogg tar han upp ett exempel.

" En yngling som eldade upp en simhall - mordbrand, ett mycket allvarligt brott - värd tiotals miljoner fick sin skadeståndsbörda lättad och beloppet sattes ned till en bråkdel av det fulla beloppet. Trots att det här var fråga om ett huvudgärningsmannaskap - inte ett medhjälpsbrott - och ett mycket allvarliga brott än upphovsrättsintrång."

”Kan aldrig betala tillbaka”

– I det här fallet verkar det vara så att alla de här personerna, utom en, aldrig kan betala tillbaka de här pengarna.

Och risken finns att det här skadeståndsbeloppet kommer leva kvar i all evighet. Det tar aldrig slut. Preskribitionen är på tio år, men det kan man lösa genom att påminna om ersättningsskydligheten, säger han.

– I praktiken innebär det att om 30 år när de här killarna vill återvända till ett vanligt liv så kommer skadeståndsansvaret fortsätta att finnas där som ett stort hinder. Fängelset sitter de bara av, skadeståndet kommer på sikt att förstöra deras möjlighet att återvända till ett normalt liv.