Trycket ökar på Reinfeldt – måste släppa fram kvinnorna

avEva Buskas

Margot Wallström: Det är dags att gå till handling

En brittisk baronessa eller en lettisk ex-president.

Nu ökar kraven på Reinfeldt att utse en kvinna till en av de höga EU–posterna.

– Det är dags att gå från ord till handling i jämställdhetsfrågan, skriver Margot Wallström i ett upprop.

I en debattartikel kräver Margot Wallström att fler kvinnliga kandidater lyfts fram till de höga EU-posterna.

Det har varit idel män i förhandsspekulationerna kring vilka som ska utses till EU:s permanente ordförande och utrikesminister.

Men i en debattartikel i Financial Times kräver nu Margot Wallström, tillsammans med parlamentarikern Diana Wallis och kommissionären Neelie Kroes, att fler kvinnliga kandidater lyfts fram.

En man utsedd

– Det råder ingen brist på namn, ingen avsaknad av kvalitet och kompetens, skriver de.

En som nämns som ordförande är Lettlands ex-president Vaira Vike-Freiberga. Problemet är bara att den belgiske premiärministern, Herman van Rompuy, redan framstår som utsedd.

Balanserar Rompuy

Om Fredrik Reinfeldt lyckas ena EU:s regeringschefer kring van Rompuy vid det extrainsatta toppmötet på torsdag är förväntan extra stor på en kvinnlig utrikesminister.

– Det ligger ett väldigt tryck på Reinfeldt att hitta en kvinna och det namn som snurrar är Catherine Ashton, säger en källa inom EU-kommissionen.

Baronessan och handelskommissionären Catherine Ashton uppfyller inte bara kvinnokriteriet. Hon är också socialdemokrat och från ett stort EU-land, England, och skulle därmed balansera van Rompuy som är kristdemokrat från det lilla Belgien.