Nyheter

”Sverige har skyldighet att rädda oss”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Anneli Tåqvist, 32, hoppas få behålla sitt jobb – räknar med svenska staten

TROLLHÄTTAN. För General Motors är bilmärket Saab en liten del av verksamheten.

För Trollhättan och invånarna här är Saab lika med jobb och utveckling.

– Det är väldigt många som lever på att fabriken finns här, säger Anneli Tåqvist, som arbetat vid monteringen i tio år.

Det är flera grader kallt när de Saabanställda strömmar ut genom grindarna mot parkeringen.

Hur känns det? Vad tänker ni? Journalisterna har flockats och vill ha citat.

Men få vill prata om kvällens besked. Ingen vet ju riktigt vad det kommer att innebära. Alla har bråttom hem. Anneli Tåqvist, 32, ska hämta dottern Stella, 2, på dagis.

Stämningen god på fabriken

Hemma i villan en bit utanför Trollhättan säger hon att stämningen på fabriken ändå har varit ganska god.

– Man sitter inte och är ledsen och deppar ihop utan försöker tänka positivt.

– I tidningarna står det att nu är Saab jättenära en konkurs. Men när man är därinne och arbetar så är det inte den känslan man får. Vi tillverkar ju fortfarande mängder av bilar, säger Anneli.

Fast tillverkningen är nu nere på ett enda skift. Den här veckan är det produktionsstopp. Förr hade kvällsskiftet som tradition att köpa pizza till lunch varje torsdag. Nu är den traditionen bruten.

– På pizzerian säger de att de förlorar tusentals kronor bara på det, berättar Anneli.

50000 invånare påverkas

Det är inte bara de Saabanställda som drabbas när biltillverkningen går dåligt. Hela Trollhättan med sina drygt 50 000 invånare påverkas.

– Det är väldigt många som på ett eller annat sätt har anknytning till Saab, som lever på att Saab finns här. Det betyder väldigt mycket för Trollhättan, säger Anneli.

Inne på kommunhuset sitter kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande Gert-Inge Andersson och pratar i telefon. Det ringer hela tiden. Han säger att han är född optimist. Men när frågan om Saabs betydelse för Trollhättan ställs blir han allvarlig.

– Det handlar om en väldig massa arbetstillfällen och dessutom bidrar Saab till den tekniska utvecklingen. Vi ingår i fordonsklustret som finns i hela Sverige.

Anneli Tåqvist tänker inte vaka in kvällens besked från Saabägaren General Motors. Hon ska precis som alla andra dagar vara på plats ute vid fabriken klockan 05.54 i morgon bitti. Hon räknar med att hennes jobb ska finnas kvar också efter kvällens besked. Hon räknar med svenska staten.

– GM äger Saab, men Saab finns här i Sverige. Därför borde Sverige ha skyldighet att rädda oss på något sätt. Det handlar inte bara om oss på Saab. Det är ganska många människor som påverkas av det här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Aftonbladets bloggar
Publisert: