Nyheter

Storsvenska moderater

NYHETER

Partiet underblåser högerpopulism genom att beskriva "de andra" som problemet

Moderaterna (här Tobias Billström) fortsätter på sin numera välkända linje att flyktingmottagningen hotar friden i Sverige.
Moderaterna (här Tobias Billström) fortsätter på sin numera välkända linje att flyktingmottagningen hotar friden i Sverige.

18 FEBRUARI 2009. Moderaternas arbetsgrupp ”mot utanförskap och integration” har presenterat sin slutrapport. Den minskar inte utanförskapet och integrationen. Tvärtom. Moderaterna fortsätter på sin numera välkända linje att flyktingmottagningen hotar friden i Sverige. Det hotet måste enligt moderaterna mötas med att lära flyktingar veta hut. Samhällsproblemen skylls uteslutande på ”de andra”.

”Vi kommer antagligen anklagas för respektlöshet och nationalism av dem som föredrar bidrag och välmenande fraser framför tydlighet och rättigheter och skyldigheter”, skriver bland andra migrationsminister Tobias Billström i Dagens Nyheter.

Lättare att utvisa

Sedan presenterar de några av sina åtgärder. Grundläggande kunskaper i svenska ska vara ett krav för medborgarskap i Sverige. Det ska bli lättare att utvisa utländska medborgare som dömts för grova brott. Nyanlända ska skriva under ett startkontrakt, där det ska vara obligatoriskt att ”tillägna sig grundläggande kunskaper om svenska lagar och regler”.

De förslagen tar inte itu med de verkliga segregationsproblemen: arbetslöshet, fattigdom, trångboddhet, diskriminering och en flyktingmottagning som saknar nödvändiga resurser. Moderaterna når inte integration, utan stärker segregationen, när de underblåser högerpopulism genom att beskriva ”de andra” som problemet.

Underliggande budskap

Särskilt tydligt blir det i de moderata slagorden ”Acceptera och bli accepterad!” Sveriges jämställdhet och individuella fri- och rättigheter hotas av människor från andra håll i världen, är Moderaternas underliggande budskap. Som om vi vore ett land fritt från exempelvis mäns våld mot kvinnor.

Att Sverige har problem med etnisk diskriminering och strukturell rasism är inget som Moderaterna vill kännas vid. ”Många skäms över känslan över att svenskar också verkar diskriminera”, skriver de bara i sin rapport. Problemet med etnisk diskriminering är alltså att stackars svenskar känner att de skäms. Inte att människor faktiskt drabbas av diskriminering.

Fördjupar klyftorna

Perspektivet är storsvenskt självgott. Moderaterna använder ett språk som högerpopulister måste applådera. Moderaterna tycker inte att det ”räcker med ytliga hyllningar till alla spännande kulturer vi får möta - i stadsdelar många aldrig ens besöker”. De tycker att Sverige har ”trivialiserat det svåra”.

Om det är någon som trivialiserar segregationsproblemen, och försvårar möjligheterna till integration, är det Moderaterna. Högerpopulistiska lösningar är de allra enklaste – och löser ingenting. Att beskriva ”de andra” som problemet fördjupar klyftorna mellan människor i stället för att binda dem samman.

ÅP

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter