Miljöaktivister hålls isolerade i häktet

Greenpeace Nora Christensen får inte träffa sin barn till jul - ”Häktades för en markering som var ganska harmlös”

Nora Christensen och hennes två aktivist-kollegor bluffade sig in på galamiddagen. Nu sitter de häktade och isolerade i 20 dagar. ”Överdrivet”, säger Greenpeace.
Nora Christensen och hennes två aktivist-kollegor bluffade sig in på galamiddagen. Nu sitter de häktade och isolerade i 20 dagar. ”Överdrivet”, säger Greenpeace.

Nora Christensen vid Greenpeace tog sig in på Klimatmötets galamiddag och höll upp en banderoll.

Nu har hon häktats i 20 dagar – och får inte fira jul och nyår med sin familj.

– Det är bisarrt, säger hennes man Mads Flarup Christensen till Aftonbladet.

Tillsammans med två andra representanter från Greenpeace tog sig 34-åriga Nora Cristensen sig in på klimatmötets galamiddag i torsdags.

Nora har arbetat för Greenpeace i flera år och är gift med Greenpeace danske generalsekreterare Mads Flarup Christensen.

– Statsledarna var inbjudna till drottningen i Christiansborgs slott där det danska parlamentet håller till. Vi i Greenpeace ansåg att världsledarna inte gjort det de skulle under konferensen i Köpenhamn, säger Mads Flarup Christensen till Aftonbladet.

Greps omedelbart

Nora Christensen klädde upp sig i galakläder och gick in på galamiddagen där hon tillsammans med de två andra representanterna från Greenpeace höll upp varsin banderoll med texten "Politicians talk, leaders act".

– Budskapet var riktat till statsledarna, säger Mads Flarup Christensen.

Greenpeaceaktivisterna greps omedelbart efter tilltaget.

"För stora proportioner"

I fredags häktades alla tre som kommer att sitta isolerade i danskt häkte fram till 7:e januari.

Enligt danska Ekstrabladet anklagades aktivisterna för olovligt intrång hos drottningen, för att ha utgivit sig för att vara myndighetspersoner och för dokumentförfalskning.

Vid häktningsförhandlingarna nekade Greenpeace representanter till att ha förfalskat dokument och till att ha utgett sig för att vara myndighetspersoner.

– Det var en civil olydnad så det kommer inte som någon stor överraskning att det får konsekvenser. Det vi reagerar på är att de häktas i 20 dagar för en markering som är ganska harmlös. Det har fått för stora proportioner, säger Mads Flarup Christensen.

Vill överklaga

I lördags höll Greenpeace en ljusmanifestation för de häktade i Köpenhamn.

Huruvida fler manifestationer kommer att hållas är i nuläget inte faststället.

– I morgon ska jag höra med domaren om det går att överklaga häktningen, säger Mads Flarup Christensen.

– Det här är bisarrt. Jag tror att hela världen kan se vilka som är bovarna under klimatmötet i Köpenhamn. De som borde fängslas är de som inte lyckades komma fram till något nytt avtal om klimatet.

Publisert: