Obama ser ekonomiska framsteg

USA:s president Barack Obama ser framsteg i arbetet med att leda USA ut ur den ekonomiska krisen, men bad vid en presskonferens på tisdagen det amerikanska folket att visa tålamod.

Regeringens strategi mot den ekonomiska krisen är framgångsrik, försäkrade Obama.

– Vi kommer att återhämta oss från den här recessionen, men det kommer att ta tid och kräva tålamod, sade Obama vid presskonferens i Vita huset.

Det var hans andra stora pressmöte på bästa sändningstid sedan han tillträdde den 20 januari. Efter den senaste tidens häftiga debatt om chefsbonusar och växande kritik mot budgetutgifter försökte presidenten återta initiativet och rikta uppmärksamheten mot hans bredare ekonomiska dagordning.

Fokus på ekonomi

Han försvarade sin budget för nästa år, som republikaner och en del demokrater har kritiserat som slösaktig. Den är avgörande för att lägga grunden till bestående välstånd, sade Obama.

Obama fick frågor från journalisterna rörande en lång rad ämnen under den nästan timslånga presskonferensen, men ekonomin dominerade. Den inledande frågan rörde de utökade befogenheter som hans regering vill ha för att kunna avveckla stora konkursmässiga finansinstitutioner som försäkringsjätten AIG.

– Vi borde ha haft det långt tidigare, för att kunna hantera institutioner som utgör en riskfaktor för att få hela det finansiella systemet på fall, och göra det på ett ordnat sätt som avskiljer det från andra institutioner, sade Obama.

– Vi har inte de befogenheterna i dag, sade presidenten, som trodde på starkt stöd från både allmänheten och kongressen.

Tyst om Irak

Stamcellsforskning, Mellanösternkonflikten och hotet från de våldsamma mexikanska narkotikaligorna var andra ämnen.

Presidenten sade att USA är redo att ”göra mer” om inte redan beslutade insatser för att hjälpa Mexiko mot knarkkartellerna räcker. Han gjorde klart att han är uppriktig i sin önskan om en nystart i relationerna med ärkefienden Iran och sade att det rådande läget i Mellanösternkonflikten är ”ohållbart”.

Något som politiska bedömare snabbt noterade är att ämnen som Irakkriget och terrorismen inte nämndes alls, en slående kontrast mot företrädaren George W Bushs pressmöten. Inte heller nämndes Afghanistan, trots att en ny inriktning av USA:s politik i Afghanistan och Pakistan ska presenteras inom kort, kanske redan på fredag.

TT-Reuters