”Förfärligt”

Partiledare kommenterar Åkessons debattartikel

Partiledarna är kritiska till Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet idag.

Här är deras kommentarer.

Mona Sahlin, Socialdemokraterna: "Djupt främlingsfientlig"

Hon tycker att det var rätt av Aftonbladet att publicera Jimmy Åkessons artikel.

–  Den visar att SD inte är något vanligt parti utan djupt främlingsfientligt, säger hon till Aftonbladet.

Göran Hägglund, Kristdemokraterna: "Ljusår från min människosyn"

– Jag blir ledsen över att det här kan skrivas i Sverige på 2000-talet. Här är man ju tillbaka till att kategorisera människor på ett förfärligt sätt. Vissa människor är mer värda än andra, vissa människor ska vi skrämma för och visa våra avsky mot.

– Den här människosynen ligger ljusår från min egen och jag skulle vilja att den inte existerade på 2000-talet.

– Samtidigt blir jag enormt upprörd över att man på ett sånt här lömskt sätt som han staplar saker och ting på varandra utan någon särskild underbyggnad. Lika lite som man kan dra kristna över en kam eller människor som är judar en kam, lika lite kan man naturligtvis göra det med muslimer.

Lars Ohly, Vänsterpartiet: "Rasistisk smörja"

–  Debattartikeln är skriven av en ledare för en sekt, det är min reaktion. Det är ingen tvekan om att den är rasistisk, i den meningen att han klumpar i hop människor, generaliserar och påstår att de har vissa dolda agendor. Att muslimer i allmänhet är på ett visst sätt, det är ett rasistiskt förhållningssätt.

–  Men jag har goda förhoppningar om att SD ska kunna hållas utanför riksdagen, särskilt om Jimmie Åkesson fortsätter att producera sådan här rasistisk smörja, säger han till Aftonbladet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, Moderaterna: "Kärnan i partiets idé"

Han menar att Jimmie Åkessons (SD) artikel är talande för vad Sverigedemokraterna vill åstadkomma.

– Detta är kärnan i partiets idé. Man har ägnat en hel helg åt att försöka framställa det som att de har olika intressen. Det har de inte.

De har ett intresse, och det är göra skillnad på människor, skapa ett vi-och-dom-tänkande, misstänkliggöra de som är "dom", och på det sättet lägga grund för en politik där "dom" ska börja skickas ut eller avvisas, säger han till TT.

– Varje försök från makthavare att utpeka rätt religion, eller rätt nationalitet, rätt sexuell läggning har alltid slutat i förskräckelse.

Maria Wetterstrand, Miljöpartiet: "Absolut inget samarbete"

– Det här är en klassisk högerextrem retorik: att måla upp en grupp som en stor fiende som kommer att ta över. Samma grepp har använts tidigare i historien på många håll som ett argument för att begränsa rättigheterna för vissa grupper av människor. Och det är naturligtvis inte ok, säger hon.

Miljöpartiet har redan tidigare slagit fast att man inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna:

– Absolut inte. Inte på några som helst villkor. Där har vi rödgröna varit väldigt tydliga – att vi är inte beredda att bilda en regering där vi är beroende av stöd från Sverigedemokraterna, säger hon.

Maud Olofsson, Centerpartiet: "Förfärligt"

– Jag tycker att det är förfärligt. Har de ingenting lärt av historien? Det här att peka ut grupper och stigmatisera dem som de gör, var precis det som hände med judarna en gång i tiden.

– Det visar bara den förfärliga syn de har på enskilda människor och att respekten för individen och alla människors lika värde gäller inte i det där partiet. Och det är ju lika bra att de berättar det.

Hon säger att hon gärna tar debatten med SD:

– De ska ju inte få bli martyrer och låtsas som att vi andra partier är etablissemanget och de är antietablissemanget. Det är ju deras högsta önskan att de ska hamna i det läget och det tänker jag inte låta dem göra

Jan Björklund, Folkpartiet: "Osmakligt tonläge"

Han vill inte låta sig intervjuas om SD-artikeln utan lämnar bara en skriftlig kommentar:

"Att piska upp en hatstämning mot vissa grupper i Sverige kan bara leda till att motsättningarna i vårt samhälle ökar. Tonläget är osmakligt."

Publisert: