”Extremt ovanligt med unga mördare”

NYHETER

De är extremt ovanliga.

Ofta har de någon sorts personlighetsstörning.

Här svarar experterna på de viktigaste frågorna om unga mördare.

Clara Gumpert, Karolinska institutet.

Hur vanligt är det med unga mördare i Sverige?

– Extremt ovanligt, ungefär tio fall per år de senaste tio, femton åren. Det dödas i genomsnitt 100 personer genom kriminellt våld i Sverige. Av offren är ungefär fem personer mellan 15 och 19 år, säger Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet.

Vad kan det finnas för motiv?

– Ofta handlar det om svartsjuka. Men det kan också vara rånförsök som urartar. Sedan har vi de bagatellartade brotten. Unga människor driver ofta omkring på allmänna plats-er. När de stöter på varandra kan det uppstå

bråk om bagateller, säger Rying.

– Vi vet ännu så lite om det här fallet, men uppenbarligen har det förekommit något slags planering och sannolikt starka känslor. I efterhand brukar man kunna se att det finns någon sorts logik utifrån gärningsmännens perspektiv, säger

Clara Gumpert, forskare i rättspsykiatri vid Karolinska institutet i Huddinge.

Hur kan det gå så här långt?

– Det finns ofta alkohol inblandat, ibland droger. Sedan har gärningspersonen ofta psykiska eller sociala problem. De kanske inte har jobb, det går dåligt i skolan. Ofta har de någon form av personlighetsstörning som går ut på att de är lättkränkta och har dålig impulskontroll, säger Mikael Rying.

Hur kan man som förälder se varningstecken?

– Många förövare har gjort sig skyldiga till våld i skolan tidigare. Om en elev får ökade sociala problem i skolan och kanske ökar alkoholintaget är det en klar varningssignal, säger Rying.

– Föräldrar behöver vara lyhörda och ta på allvar när ungdomar kommunicerar sin oro på olika sätt, säger Gumpert.