Familjen: Straffet är ett hån

NYHETER

Tess morbror: Domen kom som ett slag i ansiktet

Foto: LARS HEDELIN
SLUTEN UNGDOMSVÅRD  I går dömdes de båda 16-åringarna för att ha mördat Therese Johansson Rojo till sluten ungdomsvård i 20 månader och skadestånd på totalt 145 000 kronor.

Therese Johansson Rojo hittades strypt efter en fest.

Hennes familj ser mördarnas straff som ett hån.

– De fick ett år och åtta månader. Vi har fått livstid, säger morbror Jan Haenel.

Den 6 juni i år dödades Therese efter en fest med vännerna.

Therese Johansson Rojo blev 15 år. Hennes liv slutade i en skogsdunge i Stureby, södra Stockholm, 6 juni.

”Tappar förtroendet”

I går fick gärningsmännen, en 16-årig pojke och hans jämngamla flickvän, sitt straff av Södertörns tingsrätt: 20 månaders sluten ungdomsvård.

Åklagaren yrkade på maxstraffet för ungdomar: fyra års sluten ungdomsvård. Thereses familj hoppades in i det sista att rätten skulle gå med på det.

Men när domen meddelades i går grät Thereses mamma öppet.

– Vi kommer aldrig att bli nöjda med påföljden, det visste vi redan innan. Men att det skulle bli så här lågt straff är skrämmade för oss, säger Thereses morbror Jan Haenel.

– Familjen är otroligt upprörd. Det känns som ett hån, som att man tappar förtroendet för rättsväsendet.

Har stålsatt sig

Redan för en månad sedan slog tingsrätten fast att de båda 16-åringarna var skyldiga. Pojken för att ha slagit Therese med en trädgren i huvudet och sedan tagit stryptag på henne, flickvännen för anstiftan till mord genom sms till pojkvännen och kravet att han skulle döda Therese.

Sedan dess har familjen väntat och försökt stålsätta sig inför en eventuell besvikelse:

– Men det kom ändå som ett slag i ansiktet, säger Jan Haenel.

Den 16-årige pojken har erkänt mordet. Hans flickvän nekar fortfarande.

– Han har ju visat att han förstått vad han gjort, han har nog en möjlighet att fortsätta sitt liv. Hon har inte visat någon medkänsla alls. Hur hon ska kunna gå vidare? säger morbrodern.

”Straffet ett skämt”

Aftonbladet har pratat med två av Thereses skolkamrater. De tycker att straffet är ett skämt:

– Ett år och åtta månader, det är som att de skulle åka i väg som utbytesstudenter. De kommer att vara tillbaka innan vi går ut andra året i gymnasiet. Ungdomar eller inte, det ska inte vara så här låga straff om man mördar en annan människa.

16-åringarna ska betala skadestånd på totalt 145 000 kronor. Therese föräldrar får 60 000 kronor vardera och brodern 25 000.

Så tycker experterna om domen

▸ Leif GW Persson, kriminolog:

– Det är ett långt straff och helt i linje med rättspraxis. Det är ytterst sällan man låser in unga så länge, man brukar alltid försöka hitta något öppnare vårdalternativ. Men jag kan tänka mig att offrets föräldrar tycker att det är alldeles åt helvete.

▸ Peter Althin, brottsmålsadvokat:

– Det är rimligt med tanke på praxis och deras ålder. Trots att det ett är hiskeligt brott får ungdomar straffrabatt, detta för att samhället vill att de ska komma tillbaka till livet.

– Medborgarna tycker att straffen är för låga, men jag håller inte med. Det har inte effekten som många tror. Långa straff bryter inte brottskurvan.

▸ Hans Klette, professor emeritus i straffrätt vid Lunds universitet och ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund:

– Vi har låga straff men jag tycker att det låter lågt, både vad gäller strafftiden och skadeståndet. Jag skulle inte ha blivit förvånad om strafftiden hade blivit den dubbla. De håller sig säkert helt enligt rättspraxis. Men frågan hur meningsfullt det är med den här typen av praxis.

Therese ströps efter festen

Valborg 2009. Therese Johansson Rojo får en hastig kyss av den 16-årige pojken på en fest. De kommer överens om att inte berätta för någon eftersom pojken har flickvän. Men Therese har dåligt samvete och öppnar sig för några vänner.
Två veckor senare har ryktena nått hans flickvän. Hon blir rasande och skallar pojken så att blodet sprutar. Därefter säger hon att hon inte vill se honom igen.
Pojken försöker desperat att få tillbaka henne. Han förklarar att han är beredd att göra vad som helst – till och med döda. Flickvännen tar honom på orden. I en lång rad sms kräver hon att han ska mörda Therese.
Kvällen 6 juni går han med henne in i skogen. När hon sitter på marken tar han upp en gren och slår henne i huvudet. Hon får ont och frågar vad han håller på med. Då kastar han sig över henne och tar stryptag.

Läs mer: