Sjöbo

Hunden Eddie förgiftad – kämpar för sitt liv

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

Efter en badstund drabbades hunden Eddie av algförgiftning – något som kan vara direkt livsfarligt. Men några varningar för algblomning fanns det inte vid sjön, skriver Kvällsposten.

– Jag blev alldeles förtvivlad. Det är förfärligt och otäckt på alla plan, säger Anna Hanson.

Vid niotiden på måndagsmorgonen tog Anna Hanson med sig en väninna och sina sex hundar av rasen papillon för att bada. Det utvalda stället, Vombsjön i Sjöbo kommun, såg ut att vara badvänligt och det fanns inga varningar på platsen, rapporterar Kvällsposten.

– Jag är en väldigt van hundägare och kontrollerade så gott jag kunde. Det såg okej ut och alla badade och var nöjda, säger Anna Hanson.

Gungade fram och tillbaka

Men efter badet var 2,5-åriga Eddie märkbart påverkad. Han stod krumryggad och drog in magen. Öronen tillbakadragna och kroppen i obalans. Han stod på sin plats och bara gungade.

– Då ringde alla varningsklockor. Jag har aldrig sett det själv, men jag har hört talas om det. Jag förstod att det var en förgiftning, säger Anna Hanson.

Alla hoppade in i bilen för att ta sig till veterinär. Närmsta klinik hade inte plats och de blev därför tvungna att åka hela vägen till Malmö – en resa på ungefär 45 minuter. Där tog de hand om Eddie och de fick lämna honom över natten.

– Jag blev alldeles förtvivlad. Det är förfärligt och otäckt på alla plan. Det är väldigt allvarligt, säger Anna Hanson.

Under måndagseftermiddagen var läget stabilt och under tisdagen ska Anna få vidare besked. Med tanke på hur allvarlig en algförgiftning är för en tre kilo lätt hund så är hon kritisk till den obefintliga informationen som fanns på plats.

Uppdaterat sin hemsida

Nu, dagen efter Eddies förgiftning, har Sjöbo kommun gått ut med en varning. “Obs! Nu börjar algblomningen komma igång i våra sjöar. Tänk på att vara mycket försiktig då du badar med djur eller små barn. Om du är osäker rekommenderar vi att du inväntar nya provresultat.”, skriver de på sin hemsida. Havs- och vattenmyndighetens senaste kontroll från den 17 juli visar att vattnet är tjänligt och att ingen algblomning förekommer. Nästa kontroll ska ske om en vecka.

Aftonbladet har sökt Sjöbo kommun.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Fortsatt algblomning i Östersjön

ÄMNEN I ARTIKELN

Sjöbo

Hundar

Algblomning