Macron hoppas Sverige går med i försvarsklubb

avTT

Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT
Inför mötet mellan Frankrikes president Emmanuel Macron, till vänster, och den finska kollegan Sauli Niinisto beslutade Helsingfors att gå med i Macrons försvarsklubb, rapporterar tidningen Yle. Macron önskar även se Sverige som medlem.

Finland går med, Danmark är redan medlem. Och Frankrikes president Macron hoppas att också Norge och Sverige ska gå med i hans försvarsklubb, vars syfte är strategiskt samarbete och snabbare militära insatser.

Den svenska regeringens besked har ännu inte kommit.

Ett forum för att skapa samsyn kring säkerhetspolitik, där bara några få länder får vara med och därför kan agera snabbare än EU:s tungrodda försvarssamarbete Pesco. Så kan den franske presidenten Emmanuel Macrons försvarsklubb beskrivas.

– Det är inte helt klart ännu vad samarbetet ska bli, det kommer att klarna under det kommande året, säger Björn Fägersten, chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram.

Klart är dock att Finland, inför Macrons besök på torsdagen, beslutat att tacka ja till presidentens frieri, rapporterar Yle. Danmark är redan med, precis som Natoländer som Storbritannien och Tyskland.

Ingen egen militär

Det säkerhetspolitiska samarbetet ska ledas från Paris, men är inte tänkt att under egen flagg genomföra militära insatser. Det gör man i sådana fall som ett samarbete länderna emellan, som en EU-insats eller en Nato-insats, enligt Björn Fägersten. Han tar insatsen i Mali som ett exempel på operationer som kan bli aktuella för försvarsklubben.

– Där gick Frankrike först in ensam, men hade önskat sig uppbackning från andra länder. De vill att fler ser vikten av att engagera sig säkerhetspolitiskt, säger han.

Det blir allt viktigare när USA har gjort klart att Europa får klara sig själva.

– Och i Nato handlar prioriteringarna just nu om avskräckning mot Ryssland.

Exklusiv klubb

EU:s nystartade försvarssamarbete Pesco fick många fler medlemmar än planerat, bland annat på grund av att Tyskland tryckte på för det. Det har gjort det svårt att komma till beslut, något som Frankrike har varit skeptiskt till. Därför vill Macron hålla sin klubb exklusiv, för att lättare kunna nå gemensam politisk vilja.

– Parallellt sker brexit och då kommer det här samarbete också till nytta. Genom att hålla det utanför EU:s ramar kan man koppla in britterna, säger Fägersten som anser att Sverige borde ta chansen att gå med.

Under besöket i Helsingfors sade Macron, enligt Yle , att han hoppas på Sverige och Norge som medlemmar. En anledning att tacka nej skulle vara oro över att samarbeten utanför EU:s ramar riskerar att splittra sammanhållningen i unionen.

Försvarsdepartementet bekräftar för TT att regeringen förbereder ett svenskt ställningstagande i frågan. Men besked väntas inte före valet, enligt Tora Heckscher, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM