Kammarrätten avslår överklagan mot nazistiska NMR

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET

Kammarrätten avslår Kungälvs kommuns överklaganden om att Nordiska motståndsrörelsen inte ska få anordna allmänna sammankomster i kommunen.

Detta efter att kommunen överklagat förvaltningsrättens beslut.

Det var i samband med att polisen gav nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att anordna allmänna sammankomster i Kungälv som kommunen själva valde att överklaga beslutet med hänvisning till ordningsstörningar.

Under fredagen kom beskedet att Kammarrätten, liksom tidigare förvaltningsrätten i Göteborg, avslår överklagandena.

Förvaltningsrätten ansåg att eftersom Polismyndigheten har gjort bedömningen att ordning och säkerhet kan upprätthållas vid sammankomsterna, och att det därmed inte finns några skäl att vägra Nordiska motståndsrörelsen de sökta tillstånden.

”Kammarrätten instämmer i förvaltningsrättens bedömning att eftersom Polismyndigheten har ansett att ordning och säkerhet kan upprätthållas vid sammankomsterna, så går det inte att begränsa den grundlagsskyddade mötesfriheten på det sätt som Kungälvs kommun vill”, säger rättens ordförande, kammarrättslagmannen Petter Classon i ett pressmeddelande.

NMR har fått tillstånd att anordna torgmöten, dela ut flygblad och valsedlar samt använda sig av skyltar och fanor i Kungälv fram till och med den 16 september.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM