Efter extremhettan – nu kommer regnet

avAnna Hansson

NYHETER

SMHI har utfärdat nya varningar om extremhetta i stora delar av Sverige. Men till helgen väntas efterlängtat regn dra över landet.

– Det här är första signalen om ihållande regn som vi har sett på flera veckor, säger Linus Dock, meteorolog vid SMHI.

Det råder risk för skogsbrand i alla Sveriges län. MSB vill se ett totalt eldningsförbud i hela landet och anställda som lider i värmen på jobbet uppmanas att höra av sig till Arbetsmiljöverket.

Samtidigt varnar SMHI för extremt höga temperaturer. I östra Svealand har SMHI utfärdat den högre typen av varning - klass 2.

– Åtminstone till fredagen kan det ligga på minst 30 grader på flera håll, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Fukt från marken dunstar i värmen

Sverige är redan hårt ansatt av skogsbränder och det torra soliga vädret leder till att än mer fukt kan dunsta bort ur de redan torra markerna i landet. I östra Svealand räknar SMHI med att temperaturen kommer nå 30 plus fem dagar i rad.

– Det är klart att det inte är gynnsamt för brandrisken att det är varmt. Är det soligt också kan det göra att det avdunstar en del, säger Sofia Söderberg.

”Första signalen om ihållande regn”

Men mörka moln börjar hopa sig på den soliga sommarhimlen. Under onsdagen rör sig ett regnområde söderifrån och norrut över östra Götaland. Och helgen bjuder på mer efterlängtat regn.

– De flesta platser kan få tidvis skurar. Men vi får se när vi närmar oss mer i detalj, säger Sofia Söderberg.

På lördagen sprider sig regnvädret över Svealand och upp till södra Norrland. Regnet väntas fortsätta under söndagen och måndagen.

– Det här är första signalen om ihållande regn som vi har sett på flera veckor, säger Linus Dock, meteorolog vid SMHI till TT.

1 av 7 | Foto: TT NYHETSBYR?N
De var Sveriges fem största skogsbränder 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI