Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Flera skogsbränder i Värmland – kan vara anlagda

Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2018-07-30

Under mindre än en timme har två bränder brutit ut i Värmland som nu bekämpas av franska brandflygplan.

Polisen kan inte utesluta att bränderna är anlagda.

– När det börjar brinna samtidigt på två platser måste vi ha i tankarna att det kan vara så, säger Tommy Lindh, presstalesperson vid polisen.

Under måndagseftermiddagen vid 15.10-tiden bröt en brand ut i värmländska Kil. Kort därefter vid klockan inkom ännu ett larm om en brand, knappt två mil därifrån.

Tre brandstationer är på plats för att släcka branden den 62 500 kvadratmeter stora branden i Kil. Branden ska äga rum i svårtillgänglig terräng i Högboda, efter riksväg 61, långt bort ifrån vägen där brandbilarna ska ha haft det svårt att ta sig fram.

Nils Weslien, räddningschef i Karlstadregionen, berättar att branden ännu inte är under kontroll – men att de har fått stor hjälp av två franska vattenbombare.

– Det är soligt och väldigt, väldigt varmt här så det är extremt stor brandrisk i mellersta och södra Sverige. Så det är viktigt att slå till hårt mot de här bränderna, säger Nils Weslien.

Branden sprider sig

Enligt räddningstjänsten i Arvika rör det sig om ett område mellan 0,5–1 hektar. Räddningschef Mattias Larsson bedömer att branden inte är under kontroll och sprider sig. Vinden ligger dock just nu i ett sånt läge att ingen bebyggelse anses vara hotad.

– Det är väldigt eländig terräng så vi har svårt att komma fram med vatten. Nu får vi hjälp från två vattenskopande flygplan.

Kan vara anlagda

En polispatrull är nu på plats för att bistå räddningstjänsten i Arvika genom att håla undan trafik.

Polisens presstalesperson Tommy Lindh berättar för Aftonbladet att de har anledning att tro att bränderna är anlagda.

– När det börjar brinna samtidigt på två platser och tiden emellan stämmer tidsmässigt med att man skulle kunna köra bil mellan de två platserna, måste vi ha i tankarna att det kan vara så, säger Tommy Lindh till Aftonbladet.

Polisen måste nu vänta på att bränderna lagt sig för att kunna påbörja den tekniska utredningen.

– Det är sällan vi hittar några direkta spår eftersom de brinner upp. Vi får analysera händelserna och hur de har uppstått, och göra en brottsplatsundersökning i den mån det går, säger Tommy Lindh.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln