Liberalerna: Brott med hedersmotiv ska straffas med utvisning

avAdam Westin

NYHETER

Liberalerna föreslår en lagändring så att den som inte är svensk medborgare och döms för hedersbrott ska utvisas.

Offren ska kunna stanna i Sverige.

– Det har varit alldeles för mesigt, säger Jan Björklund (L).

I dag sommartalade Jan Björklund i Malmö. I samband med detta släpptes ett antal förslag rörande hedersrelaterad brottslighet.

Man vill se en lagförändring där den som inte är svensk medborgare och begår ett brott med hedersmotiv som huvudregel ska utvisas ur landet.

– En svensk man som slår sin fru, det är ju också ett allvarligt brott. Men det finns en stor skillnad, att omgivningen ställer upp på kvinnans sida och mannen blir socialt fördömd. I en hederskultur är det tvärtom. Åtminstone 100 000 kvinnor, och kanske ännu mer, är utsatta för hedersförtryck i Sverige och det är ett fruktansvärt förtryck som vi inte kan acceptera, säger Jan Björklund.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Liberalernas ledare Jan Björklund.

Offren ska kunna stanna

I pressmeddelandet skriver Liberalerna att dagens lagstiftning är kontraproduktiv, då domstolen vid beslut om utvisning ska ta hänsyn till om den som döms har barn eller andra anhöriga i landet.

Offren ska kunna få fortsatt uppehållstillstånd.

– Om till exempel mannen får uppehållstillstånd här och familjen kommer efteråt är det inte rimligt att hela familjen ska utvisas, för det är ju de som är offer. I det läget skulle familjen få skydd om mannen utvisas, om de så önskar, säger Jan Björklund.

”Kommit med invandring från Mellanöstern”

Liberalerna vill även se att man skapar en särskild brottsrubricering för hedersrelaterade brott, samt att man inför en nationell strategi för barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.

– Det är flera åtgärder som behövs. Det är också utbildningsinsatser med information när man kommer till Sverige om vilka regler som gäller här. De flesta av oss som är uppvuxna i Sverige kände inte till detta med hedersbrott förr i tiden, men det har ju kommit med invandring från Mellanöstern. Vi måste nu markera ordentligt, säger Jan Björklund (L).

Hedersförtryck och hedersvåld drabbar både kvinnor och män i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

Valet 2018

Brott