Åkesson om klimatfrågan: ”Värsta sortens populism”

SÖLVESBORG. Jimmie Åkesson (SD) har ingen klimatångest.

Jorden kommer inte att gå under, sa han i sitt sommartal i Sölvesborg.

Han kritiserade regeringen som han menar försöker vinna billiga politiska poänger på rekordvärmen.

– Att göra politik av hur vädret ser ut en enskild sommar är helt enkelt inte seriöst. Det är den värsta sortens populism, sa Jimmie Åkesson.

Det råder festivalstämning på Slottsudden intill Slottslängorna i Sölvesborg.

Bikers, småbarnsfamiljer, ungdomar och äldre är på plats för att delta i en två dagar lång kulturfestival arrangerad av Sverigedemokraterna.

I ett av tälten säljs t-shirts med Jimmie Åkessons bild på och texten ”Bedårande barn”, namnet på bandet han spelar i.

Besökarna kan också prova på att knypla, spela näverbräda, ”vikingatidens shack”, eller lära sig folkdans under hanledning av SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

Men helgens höjdpunkt var förstås Jimmie Åkessons traditionsenliga sommartal.

Inför uppskattningsvis tre tusen jublande partikamarter äntrade Åkesson scenen i det stora festtältet vid 15-tiden på lördagen.

Lider inte av klimatångest

Han talade mycket om årets varma sommar och bränderna. Och han passade på att kritisera regeringens utspel.

– Håller jorden på att gå under? Är det nu det händer? Nej, det är det naturligtvis inte, sa han.

Efteråt utvecklade han sina tankar i en intervju med Aftonbladet.

Han sa sig inte lida av klimatångest.

– Man ska helst inte lida av ångest överhuvudtaget. Klimatfrågan och klimatförändringarna ska vi ta på allvar. Men att som den här regeringen subventionera elcyklar och köpa en massa skog och kalla det klimatåtgärder, det är ineffektiv och dyr politik, säger Åkesson.

”Det är den värsta sortens populism att göra politik av hur vädret ser ut en enskild sommar ” sa SD-ledaren i sitt tal.

– Det var ingen som gjorde det förra sommaren som var avsevärt kallare än den här sommaren. Och när man som Miljöpartiet lovar bättre väder om man röstar på dem, det kallar jag populism. Det är inte seriöst.

Vill att offentlig sektor ska köpa svensk mat

Åkesson berömde regeringens krisplan för lantbrukarna som drabbades av torkan och lovade dessutom ytterligare lättnader som sänkt dieselskatt och en tusenlapp per betande mjölkko. Han vill dessutom att det offentliga ska köpa svenskproducerad mat.

– EU:s konkurrenslagar sätter problem för det men vi måste i högre grad komma åt det som kallas för ”fulkött” och andra livsmedel som produceras på ett oschyst sätt.

Under större delen av sitt tal kritiserade han regeringen och Alliansen. Stefan Löfven var den sämsta statsministern i modern tid och Alliansen kallade han ”den totalt inkompetenta borgerligheten”.

Jämförde andra partiledare med mjukisfår

Samtliga partiledare fick sig även en känga för hur de agerade under förra helgen, då RFSL höll en partiledardebatt under Prideveckan.

Åkesson var enda partiledaren som inte fick en inbjudan.

”Elefanten i rummet” symboliserades av en uppblåsbar elefant på scenen.

Under sommartalet gav Åkesson igen. Han tog nämligen fram sju mjukisfår. Samtidigt som han plockade fram fåren sa han namnen på de övriga partiledarna.

– Vilka de symboliserar får ni själva fundera på, sa han från scenen.

Så här förklarade han upptåget efteråt:

– Det är märkligt att ingen av de andra partilederna reagerade på det. De spelade med i det märkliga jippot. Egentligen tycker jag att det var plumpt men de bjöd på det. Det var svårt att låta bli, säger Jimmie Åkesson.

Publisert:

LÄS VIDARE